Gomorron, tisdag

Läs min ledare om sverigedemokraterna: De försöker slipa bort rasistlooken men är fortfarande högerextrema. Niklas Ekdal på DN kallar sverigedemokraterna för ett vänsterparti. Det är inte klokt!

Kommentarer
Postat av: Thomas

Vad jag och många andra inte förstår är vad exakt det är som gör att SD:s politik är "höger". Höger-vänsterskalan handlar om ekonomi i allmänhet och ägande i synnerhet där (förenklat) vänstern står för statligt ägande och högern för privat ägande. Varför är en person "höger" bara för att han eller hon inte gillar invandrare? En kommunist som inte gillar invandrare, blir han eller hon "extremhöger"?

Det ni sysslar med nu från båda håll, nämligen att skyffla över SD såsom tillhörande det andra politiska blocket gynnar tyvärr bara SD. De tar nämligen väljare från samtliga politiska partier och de tackar säkert för hjälpen de får från diverse ledarskribenter.

2008-05-13 @ 11:58:33
Postat av: Åsa

Thomas:
Du kan inte ha läst min ledare. Jag skyfflar inte över sverigedemokraterna på något politiskt block. Jag skriver tvärtom: "Främlingsfientliga partier ryms inte på den traditionella politiska skalan mellan vänster och höger. Därför måste de bekämpas över blockgränserna."

2008-05-13 @ 12:41:00
Postat av: Åsa

En kommentator här uppe uppmanar mig: "Bli svensk du också Åsa! Rösta på sverigedemokraterna!" Så talar företrädare för ett högerextremt, främlingsfientligt parti.

2008-05-13 @ 13:07:55
Postat av: Francisco d'Anconia

Sverigedemokraterna är självklart mer ett vänster- än ett högerparti med sitt värnande om den svenska tryggheten. Det är uppenbart för vem som helst, och att vänstern försöker skylla ifrån sig genom att skrika "rasister!" blir bara löjligt.

Postat av: Tobias Lindgren

Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt, värdekonservativt och invandringskritiskt mittenparti. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

Åsa Petersen, kan du förklara varför du tycker att sd är högerextremt eller främlingsfientligt?

2008-05-13 @ 15:17:50
Postat av: Thomas

Åsa.

Jag har läst din ledare. Du skriver bland annat att "Sverigedemokraterna är inget vänsterparti. De är inte ens ett vanligt högerparti. De är ett högerextremt parti och ska behandlas som ett sådant."

Ett sådant uttalande är bingo för SD eftersom de minst av allt önskar att det parti som har mest att förlora i väljare räknat - Socaialdemokraterna - ska börja se över sin politik för att locka tillbaka de väljare som redan flytt till SD.

Jag ber om ursäkt om jag var otydlig, men min poäng var den att ett parti inte blir höger eller högerextremt bara för att det har minskad invandring på sin agenda.

Sakpolitiskt är SD ett mittenparti som vid senaste riksårsstämman tog ett antal beslut som gör att partiet har rört sig tydligt åt vänster i ordets korrekta betydelse. Kritiken av den förda invandringspolitiken, av vissa benämt "främlingsfientligheten" förändrar inte den beskrivningen och om de etablerade partierna inte inser det så kommer det att gå mycket illa med SD i riksdagen 2010.

2008-05-13 @ 16:06:38
Postat av: carl

sd är ett rasistsikt och värdekonservativt parti, så långt från vänstern man kan komma, och naturligtvis långt från liberalismen oxå, även fast våra liberaler verkar låna en del förslag från "rasisterna" iaf...

2008-05-15 @ 11:41:47
Postat av: Jan

Högern vill ha sd till ett vänsterparti. Vänstern vill ha sd till ett högerparti. Etablerade politiker kan alltså inte alls relatera till deras budskap. Det är i mitt tycke ganska tillfredsställande.

Läser man deras partiprogram och tar bort främlingsfobin verkar det väldigt mitten - som gamla tiders sossar var i praktiken innan partiet flummade till sig under Palme.

2008-05-17 @ 11:09:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback