Gästblogg av Mió Evanne

image228
Åsa har tydligen snackat vitt och brett om sin bloggpaus, men vi vet ju alla hur Åsa är. Precis som skåpsuparen så har hon funnit ett sätt att tillfredsställa sitt bloggbehov (tänk groggbehov fast nyttigare) genom att frilansa runt hos mig på
www.evanne.se.
Låt mig skvallra om att Åsa har 1: Perfekta ögonfransar 2: Snygga nya skor i kittfärg 3: inte bara är snäll mot bögar utan även mot djur. Min pudel Java älskar henne.
Må väl
/Mió Evanne

Mot Luleå

Nu ska jag äta, tvätta, packa och ta helg. Lika med bloggpaus. Vi hörs när vi hörs. Puss

-----

image226

Uppdatering! Park Hotell!


Glada helgnyheter är att det går bra för mina älsklingar
Park Hotell. Denna pressrelease kom nyss från BD Pop:

Idag 28/6 kan vi med glädje och lite i förtid avslöja att Park Hotell valts till Månadens Artist i P3 Lab för Juli och med detta lagts till på P3s S-lista. Mer om detta hör ni i kväll 22:00 i P3 Lab där det bullas upp både låtar och information om bandet.

Även om vi naturligtvis tycker att det här i sig är jätteroligt så innebär det också ett nytt rekord både för BD Pop och för Norrbotten. Det här är nämligen den tredje (!) låten från oss som läggs in på P3s radiorotation inom loppet av en månad. Tidigare artister som kommit in är Ludvig Svartholm och Elmo, och alla snurrar nu samtidigt i Sveriges radio, något som aldrig tidigare skett!

Det av 2007 som hittills gått har varit det stora genombrottet för oss och den lokala regionens musik som vi representerar. Tidigare under våren så tog sig Elmos första singel The Anthem långt upp på radiolistorna och genom Park Hotells nya framgång har samtliga fyra singlar vi släppt under årets första halva alla fått sitt erkännande. Detta är förstås något vi hoppas på ska hålla i sig även under andra halvan av 2007.

Mest av allt tycker vi att detta dels bevisar kvalitén på Norrbottens musik och dels slår hål på den ihärdiga myten om att man som musiker måste lämna Norrland för storstäderna i söder om man vill lyckas som artist.

Kepsdebatt


Jag snodde bilden. Klicka.

Jag vet att Anders Wallner försöker säga nåt viktigt här men det enda jag kan tänka på är att han är så himla, himla snygg i keps.

Meddelande från Mió Evanne:

VIKTIGT. Jag tycker att ni ska axla ert ansvar genom att maila
nominera@kuriren.com
och märka mailet "Årets Lulebo".
Sedan kan ni exempelvis fylla i att ni röstar på...
Mió Evanne
och skriva en fyndig förklaring till varför just blygsamma jag förtjänar den utmärkelsen.
Senast den 8 Juli måste din nominering vara inne.
Andra kandidater du kan rösta på är.... Nej jag vet inte.
Går ni in på http://www.kuriren.nu/
så kommer ett popupfönster upp, där kan ni även rösta, och läsa mer om utmärkelsen.

30 motioner mot abort

Abortuppror på gång i kristdemokraterna, skriver jag i dag.

Mer rea

Det är sommarrea på lilla underbara King Lily i hörnet Kocksgatan/Södermannagatan, Södermalm. Ikväll har de öppet ända till kl 21. Jag var där och gjorde följande fynd:


Gul blus från Baum und Pferdgarten (klicka)


image224
Collegeklänning från J.Lindeberg

Sverige 2007

image222
Vi har eftermiddagsmöte. Snackar kristdemokraterna. Avbryts av ett metalliskt skratt som gnäggar högre och högre. Alla tittar på varandra.
Åsa: Det är nån sjuk jäkla mobilsignal!
Mats: Ojdå.
Rodnande kommer han tillbaka med mobilen. Snart börjar det gnägga igen i hans ficka.

Skynda fynda

Som den Luleåsucker jag är kan jag inte låta bli att tipsa om att det är rea på Merde! (Luleåmärke) på Diva i Luleå. Halva priset på sommarkollektionen. Skynda fynda.


Klicka på den här tröjan. Jag har den. Sjukt snygg.

Efter sändning

Jag har gått naken på Drottninggatan. Eller ställt upp i Fröken Sverige helt utan smink. Ungefär så känns det.

I morse var jag med i
Morgonpasset i P3. Jag pratade om boken. Jag önskar att jag hade kunnat koncentrera mig på mitt budskap: detta att alla ska ha rätt att vara sig själva bortom kön, etniciteter, sexualiteter och funktionshinder.

Det gick inte. Jag hade fullt upp med att inte vara mig själv. Jag hade fullt upp med att inte stamma. Jag får inte stamma, det kommer att förstöra alltihop, tänkte jag. Därför stammade jag mer än på länge och förstörde alltihop.

De som lyssnade kanske tycker jag var modig. Att jag inte alls förstörde utan bara vågade visa hur ett funktionshinder kan fungera. Jag har redan fått många snälla sms. Själv stapplade jag ut ur studion efteråt, oförmögen att se andra i ögonen och med hållning som en daggmask.

Alla människor har sprickor i sin självkänsla som de helst vill skyla över. Stamningen är min spricka. Jag vill inte skämmas över den. Jag vill ge mig själv rätt att vara mig själv på samma sätt som jag slåss för andras rätt att vara det. Men jag klarar det inte än. Myterna om stamning - att stammare är osäkra, asociala och liksom lite tröga - gör mig fortfarande rädd att visa mitt funktionshinder.

I radio blir det extremt. Det enda som hörs är min röst. Jag har ingen möjlighet att kommunicera på andra sätt än med ord. Blicken och kroppen finns inte med i berättelsen, jag har ingen kontakt med dig som lyssnar. Det enda som finns är mikrofonen en decimeter framför näsan som understryker allvaret i situationen. Nu jävlar gäller det att göra sig förstådd.

Situationen blir mig övermäktig. Skammen tar över och stamningen lever rövare med mig, som den nästan aldrig gör numera. Jag hänger ut mitt allra bräckligaste i direktsänd riksradio och jag fattar inte varför jag gör det.

Eller, det fattar jag ju. Jag måste kämpa. I längden kan jag inte låta stamningen och myterna styra mig så här. Jag måste våga även om det kostar på. Innerst inne brinner trots allt den där lågan som talar om för mig att jag inte borde behöva skämmas. Att även den som ibland hackar i pratet har självklar rätt att prata.

Om jag låter den lågan brinna tillräckligt starkt kommer stoltheten med tiden att konkurrera ut skammen.

-----

Ur Bortom Normen 2.0:

"Kv-kv-kv-kv-kvart i sju" (2007)


Det finns stunder, dagar, nätter när jag glömmer att jag stammar. När jag är djupt involverad i diskussioner och pratar helt flytande, av ren övertygelse. När jag är så avslappnad att jag inte vet vad jag gör, bara ligger i en hög i soffan och snackar strunt med någon jag tycker mycket om. När jag flirtar eller bråkar eller stojar.

Sen plötsligt. En rak fråga som kräver ett rakt svar. En passage i samtalet då jag inte kan välja orden själv. Då en viss stavelse eller en viss mening bara måste sägas. Då minns jag stamningen. Då kommer den.

"Vad är klockan, Åsa?"
"Kv-kv-kv-kv-kvart i sju."

Jag blev ledarskribent för att jag älskar att skriva. Ibland tänker jag att det skrivna ordet ligger mig närmare än den tänkta politiken. Att skriva är för mig ett sätt att få umgås obehindrat med språket, att få leka med stilistiken utan att vara rädd för att mitt funktionshinder ska sätta stopp för dansen.

Jag trodde att jag valde ett jobb som inte krävde så många talade ord. Jag var 19 år och kände att här har jag det. Jag kan tänka och tycka utan att behöva visa min stamning. Jag behövde bara skriva och se till att få det publicerat. Det kändes så enkelt.

Det blev inte enkelt. Att vara ledarskribent är till största delen att prata. Prata med de andra ledarskribenterna om vad som ska stå på sidan nästa dag. Prata med nattchefen om hur sidan ska se ut. Prata med källor och tjänstemän och experter om ämnet för nästa text. Prata med läsare som envist ringer tills jag svarar.

Snälla, kan ni inte mejla istället?

Ledarsidorna är inte längre ledarskribenternas enda kanal. Vi sitter i radiostudior, i morgonsoffor, på seminarier och i utfrågningar. Där deltar vi i en samhällsdebatt som aldrig tar slut. Vi förväntas kunna tycka allt om allt, med fem sekunders betänketid. Det vi säger ska vara snabbt och klokt och klatschigt på samma gång. Vi utvecklas allt mer till politiska entertainers.

Alla utom jag. Jag klarar det inte. De ringer från radion, de ringer från teven och ber mig vara med. Jag blir lika smickrad varje gång men jag säger alltid nej. Ibland skyller jag på att jag redan är upptagen. Jag ska till läkaren. Jag har ett möte. Jag ska ha överraskningsfest för min kompis. Ibland säger jag precis som det är:

"Jag stammar. Och jag har inte kommit så långt i arbetet med min stamning att jag är mogen för era direktsändningar."

Alla accepterar det. De ber mig ofta att höra av mig om jag ändrar mig. När jag känner mig mogen.

Jag är innerligt tacksam för det. Men de ska veta att vägen är lång. Just nu har jag fullt upp med att klara de små sakerna i livet som andra tar för givna. Att boka bord för fyra på en restaurang. Att presentera mig med hela mitt namn. Att ringa till läkaren och ta mig förbi receptionisten utan att hon lägger på luren innan jag har hunnit förklara mitt ärende.

Jag är van vid den kampen. Den går långsamt framåt. Sakta, sakta blir jag lite mer vän med min stamning. Sakta, sakta bleknar den som fiende. Men jag är fortfarande rädd.

Jag är rädd att stamningen ska göra mig till en människa som andra inte orkar med.

Åk till Kiruna!

image222
Anton Björkenvall.

Jag älskar
Pajala Truck Co. Jag älskar Anton Björkenvall. De spelar på Kirunafestivalen på fredag. Jag vill dit. Ännu bättre hade det blivit om SlideShow också hade spelat under Kirunasolen som just nu aldrig går ner. Rock åt folket!

(Kl 12-16 på Kebnescenen, BD Pop arrangerar)

Katrine igen

Katrine Kielos fortsätter debatten om "identitetspolitik" i sin blogg. Hennes resonemang är abstrakta och snåriga, rör mer begreppsapparaten än själva sakfrågan.

Min åsikt har jag redan redogjort för. Politiken måste bygga på respekt för alla människors rätt att vara sig själva. Det finns ett normförtryck som diskriminerar människor på grund av kön, etnicitet, sexualitet och funktionshinder. Normförtrycket resulterar ofta i ekonomiskt förtryck. Läs mer i min Tiden-artikel.

Kielos skriver att min redogörelse för vad Judith Butler skriver i Gender Trouble är "felaktig". Inte då. Kielos läser Butler minst sagt selektivt. Butler har blivit mer och mer "identitetspolitisk" med tiden. Själva kärnan i Butlers queerteori är att könet är en konstruktion, en gestaltning av kön som människor väljer att göra. Det går alltså inte att tala om den "ursprungliga" mannen och kvinnan. Den frihetliga synen på kön erbjuder människor möjlighet att vara mer sanna mot sig själva, att slå sig fria från förlegade föreställningar om hur män och kvinnor "är".

Mums Jocke!

image219
Nån har lämnat en påse wienerbröd i pentryt på våning sju. Jocke uppmärksammar snabbt detta faktum: "Undrar om man får ta?" Efter lunchen kommer han smygande från pentryt med ett leende, en kopp kaffe och ett wienerbröd. Sätter sig ner och börjar äta. Säger efter halva: "Kolla vad snabbt det gick! Dom såg så stora ut."

------

Fjortisarna har ett sexliv - erkänn det, skriver jag
i dag.

Bögjävlar och feministjävlar

Jag var lite nervös när jag skrev den här krönikan. Jag tänkte att bögjävlarna kanske skulle tycka att jag tog dem som gisslan, drog in dem i min feministiska kamp, använde dem för att förklara hur svårt det kan vara att vara "kvinna". I dag har de skrivit två underbara blogginlägg om likheten mellan feministjävlarnas och bögjävlarnas kamp. Vi står inte ut med de inskränkta bilderna av vad "en kvinna" och "en bög" är. Vi vill ha respekt för de människor vi själva väljer att vara. Vår kritik av förtryckande normer är gemensam. Skönt att läsa.

Läs kloka bögjävlarna Petter och Stefan.

The Game

På Arlanda i fredags köpte jag Neil Strauss världskända raggningsguide Spelet, som nyss har kommit i pocket. Det dröjde inte många sidor på flyget innan jag förstod att det faktiskt finns svenska killar som tar råden i guiden på allvar - och praktiserar dem på mig.

Jag minns den där kvällen på ett söderhak i våras. Markus, Ullis och jag stod i ett hörn och sörplade på våra drinkar. En ganska söt kille kom fram till oss och började prata. Eller rättare sagt, han pratade bara med Markus och Ullis. Ställde sig demonstrativt med ryggen mot mig (i Strauss bok kallas denna strategi GRUPPTEORI: för att få kontakt med den kvinna en man är intresserad av måste han vinna hennes vänners gillande samtidigt som han aktivt visar upp en brist på intresse för henne.)

När killen väl tilltalade mig sa han om och om igen "Du har verkligen huggtänder! Gulliga gaddar!" (NEG: en tvetydig kommentar eller till synes oavsiktlig förolämpning riktad till en kvinna som en raggningsexpert nyss har träffat, med avsikten att demonstrera för henne att han inte är intresserad. Kallas även HAGELBÖSSENEG: en typ av neg som används i en gruppsituation med en kvinna, i syfte att roa gruppen på hennes bekostnad.)

Efter en stund vände sig killen från de andra till mig och började FLUFFA: småprata, vanligen vad två personer just har träffats gör, om vardagliga ämnen som var man bor, vad man arbetar med och och allmänna intressen och hobbies.

Vid det laget var jag tyvärr så less att jag sa: "Vad håller du på med? Lägg av!"
Killen såg förkrossad ut och utbrast: "Men hur ska man göra då!? Berätta! Jag vet inte!"

Det blev inget.

Lyssnar inte på Lena Anthem

image218

Bögjävlarna gör äntligen uppror, skriver jag
i dag.
Läs bögjävlarnas egen blogg här.

Jag älskar Luleå

Partyturnén för Bortom normen 2.0 nådde Luleå på midsommardan. Partyt var så bra så nu lägger vi ner turnén.

image207
Puss på dig älskling

image214
Ann

image211
Fredrik och Martin

image203
Petra och Mió

image204
Sofa och Tanya

image208
Alma, Saga och Annica spelar fotboll

image212
David

image216
Följ Kristus 2.0

image213
Saga och Alma

image210
Aron

image206
Elisa

image215
Sebastian

image209
Såna här dedikationer får jag skriva i Luleå

image205
Cina och Micke

image217
Pallo, rockstjärna

Tobbe rockar


Klicka på Torbjörn

Om ni bara ska läsa en sak till före semestern, läs Torbjörn Nilssons reportage om Maud Olofsson i Fokus. Briljant politisk journalistik. Och språket, det språket! Han skriver för fanken hela inledningen på dialekt. När Torbjörn och jag talade om texten sa han den blev inte så bra som den kunde ha blivit. Nej Torbjörn, den blev bättre.

universaldisco

Jag behöver er hjälp. Jag funderar mycket på hur många låtar textraden
Tonight we're gonna make it happen
finns med i.
Jag känner på mig att det är många.
(Nästa vecka ska vi fundera över textraden Tonight's the night)

Billy i mitt hjärta

Kanske de mest genialiska textrader som har skrivits:

I don't feel bad about letting you go
I just feel sad about letting you know

(Billy Bragg, A New England)

Teaser

Det ringer från Bellis Blommor i Luleå.

Bellis: Hej Åsa, är du hemma i stan? Vi har blommor till dig.
Åsa: Nä, jag kommer imorrn.
Bellis: Då gör vi så här att vi levererar blommorna imorrn och du glömmer bort det här samtalet. Jag tänker INTE säga vem dom är ifrån.

Jag kan ju säga att jag fantiserar en hel del just nu.

Note to self

Jag läser en bloggkommentar om min text i Tiden:

"För en gångs skull så skriver hon inte för enkelt, utan använder sitt raka och enkla språk till att ge djup i debatten. Svinbra!"

Det ska jag tänka på nästa gång. Släng in två amerikanska teoretiker i alla texter så får du respekt för sånt du alltid har skrivit.

Ingvar och latten del 3

Lattebråket fortsätter över en pytt i panna i Aftonbladets lunchmatsal:

Åsa: Ska man ha HP-sås på? Det smakar som balsamvinäger. Är HP-sås nåt från Göteborg? Det har vi inte i Luleå.

Ingvar: Men latte har ni i Luleå. Dit har den nått.

Glad midsommar

Dan före midsommarafton. Jag ska skriva och sen ska jag gå hem, packa för ljuset i Luleå. Tänk om jag kunde få ett flyg upp redan ikväll. Visst är det ikväll man ska lägga sju sorters blommor under kudden? Jag har ju varken ängar eller gärdsgårdar här i krokarna så jag tänkte ta snittblommor från releasefesten:

1 gerbera
1 rosa ros
1 solros
1 lilja
1 orkide
1 vit ros
1 nejlika

Tänk om jag kunde få drömma om en tjej för en gångs skull.

Det blir midsommarpaus på bloggen. Ha en skön helg och glöm inte att hångla som det anstår en midsommar.

I går skulle Anna Lindh fyllt 50 år

Jag skriver om Leonor Zalabata Torres, årets Anna Lindh-stipendiat.

girls of the world unite?

image202
Sexy back.

Just nu spelar Justin Timberlake i Globen. På vägen hem från redaktionen mötte jag alla tjejer som skulle dit och kolla. Jag tänkte att typiskt, alla har små toppar instoppade i höga stuprörsjeans och lackade klackar. Sen tittade jag ner på mig själv och såg att jag också.

Morfar!

image114
Foto: Piteå-Tidningen

Jag önskar du var med nu. Då skulle du läsa det jag skrivit och anmärka på grammatiken. Själva ämnet skulle du nog inte säga så mycket om, det där med queer har aldrig varit något för dig, minns du när vi såg Jonas och Mark pussas på teven? Men du skulle vara stolt. Sen skulle du som vanligt fråga om jag röker och jag skulle svara att nej, det gör jag inte längre. Och det skulle vara sant.

Dagens upptäckt

image201
Miss Li! Jag blir tokig så bra är det!
Lyssna bara på Seems like we lost it.

Det glimmar till ibland

Under alla lager Alex Schulman finns det nåt jättefint.

Releasefest 2.0

image202
Foto: Torbjörn Nilsson

Fina Ulrika och Erika på
Normal ställde till med releasefest för boken igår. Alla jag tycker om var där, alla var fina. Vi drack rosévin och skrattade och nu har jag lägenheten fylld med blommor, ungefär som morfar när han fyllde 90. Jag är så himla glad att ni kom allihop och gjorde min kväll så fin. Tack (och förlåt för eventuella stavfel i dedikationerna där på slutet).

Ingvar och latten del 2

image199

Lattebråket fortsätter över en wallenbergare i Aftonbladets lunchmatsal:

Ingvar: För 20 år sedan gjorde jag det till en vana att bjuda min dåvarande sambo på en espresso med skummad mjölk på morgonen. Nu när varenda ängslig lantis försöker passa in i storstan genom att springa omkring med en skvalpig mugg latte i handen skulle jag inte drömma om att befatta mig med fenomenet.

Åsa: Elitist.

Katrine och jag

Katrine Kielos startade debatt om "identitetspolitik" i Tiden nr 2/2007. Hennes text finns här.

Här är mitt svar, publicerat i Tiden nr 3/2007.

-----

Nej du, Katrine Kielos. Mig placerar du inte så lätt i det "identitetspolitiska" facket. Jag känner mig inte hemma i dina idémässiga klassificeringar. Lika lite som människor känner sig hemma när den politiska debatten reducerar dem till sitt kön, sin etnicitet, sin sexualitet eller sitt funktionshinder.

Jag skrev i Aftonbladet att "Mona Sahlin länge har arbetat mot diskriminering på grund av kön, etnicitet, sexualitet och funktionshinder. Det har inte alltid varit poppis i arbetarrörelsen, länge insnöad på bara klassanalys."

Av detta drar Kielos slutsatsen att jag inte vill förändra den ekonomiska strukturen i samhället. Mest förhindra att medlemmar av marginaliserade grupper känner sig diskriminerade och kränkta. Som om jag bara skrapade på ytan.

För det första: Naturligtvis är en av politikens viktigaste uppgifter att se till att människor får vara sig själva och leva i frihet från förtryck. Vad är politikens syfte, om inte att göra människor fria?

För det andra: Jag är övertygad om att ekonomiska orättvisor hör samman med att människor kränks och diskrimineras. Kvinnor som grupp har inte lägre löner och mindre makt för att de är kvinnor - utan för att mäns överordning och kvinnors underordning finns inbyggt i samhällets strukturer. Människor med "fel" hudfärger och "konstigt" namn har inte svårare att komma in på krogen eller arbetsmarknaden för att de kommer någon annanstans ifrån - utan för att Sverige lider av strukturell rasism. HBT-personer har inte färre rättigheter än andra för att deras kärlek och lust är annorlunda - utan för att homofobin präglar vårt samhälle.

En av mina stora inspirationskällor är den amerikanska rättviseteoretikern Iris Marion Young. Hon menar att människors skilda förutsättningar att göra sig hörda är en lika stor orättvisa som skillnader i materiell standard. Ofta går dessa orättvisor hand i hand. Människor som inte respekteras i det offentliga samtalet missgynnas när de gemensamma resurserna ska fördelas.

"Min främsta kritik mot fixeringen i välstånd, inkomster och sociala positioner är att en sådan låsning skymmer det institutionella sammanhang som fördelningen äger rum i och som till stor del bestämmer hur den kommer att falla ut", skriver hon i sin essä Rättvisa och fördelning.

Young anser att rättvisa råder "när medborgare kan mötas i en fri diskussion om gemensamma frågor och problem". Hon hävdar att diskussionen är fri först när den inte påverkas av dominans- eller förtrycksförhållanden och om den präglas av ömsesidig tolerans för olikheter. Goda relationer mellan människor är förutsättningen för social rättvisa.

Detta är kärnan. Resurser kommer bara att fördelas rättvist mellan människor om människor ser varandra som människor. Inte som varandras kön, etniciteter, sexualiteter eller funktionshinder. Därför räcker det inte, som den traditionella socialdemokratin, att bara koncentrera sig på klass. Det ensidiga klassperspektivet glömmer många människor. Det är blint för andra över- och underordningar än de som från början beror på ekonomi -
men som ofta resulterar i ekonomisk ojämlikhet. Arbetare har också ett kön, en etnicitet och en sexualitet. Om vi inte erkänner det, om vi inte tar itu med andra orättvisor än de som redan Marx förstod, blir bilden av arbetaren lika inskränkt som den var i arbetarrörelsens barndom. Ni vet den där rågblonda, muskelstinna mannen. Han med en kvinna i bakgrunden som lagar hans mat, tvättar hans strumpor och ammar hans barn.

Byggnadsarbetaren som är bög. Hotellstäderskan som sliter hårdare än vilken metallarbetare som helst. Han som var akademiker i sitt förra land men som aldrig får komma på anställningsintervju i Sverige. Alla kan de hälsa hem i en arbetarrörelse som vägrar att se annat än klass och som därmed blir blind för annat förtryck som drabbar människor.

Jag brukar sammanfatta min politiska agenda med att "alla människor ska ha rätt att vara sig själva". De ska få vara människor på sina egna villkor - alltså slippa gestalta sina kön, etniciteter, sexualiteter eller funktionshinder i omgivningens fördomsfulla ögon. Är det då inte paradoxalt av mig att skriva så mycket om förtryck på grund av kön, etnicitet, sexualitet och funktionshinder?

Nej. För att kunna göra upp med förtrycket måste man först erkänna att det existerar. För att komma till ett samhälle där alla människor får vara just människor måste man synliggöra hur människor inte får vara det i dag. Diskrimineringen måste upp på bordet. Precis som arbetarrörelsen en gång i tiden synliggjorde klassförtrycket för att kunna göra något åt det.

Men visst, när man diskuterar förtryck på grund av kön, etnicitet, sexualitet och funktionshinder är det viktigt att inte bli ödesbestämd. Att inte reducera människor till "grupper". Att inte uttrycka sig som att "kvinnor är så här, bögar är så här, blattar är så här". Det är egna individer vi alla ska få vara. Därför är jag så förtjust i queerteorin.

Queerrörelsens chefsideolog är amerikanskan Judith Butler. Hon är professor vid University of California. 1990 gav hon ut boken Gender Trouble.

Kvinnorörelsens misstag är att den ser kvinnor som en enhetlig grupp med samma karaktärsdrag och intressen, skriver Butler. Feminismen förnekar visserligen att manlighet och kvinnlighet har med gener och hormoner att göra. Men den hävdar i stället att den patriarkala kulturen har byggt "manlighet" och "kvinnlighet" på mäns och kvinnors kroppar. Så blir den kulturella konstruktionen av kön lika svår att komma undan som den biologiska. Inte heller kvinnorörelsen lämnar utrymme för den enskilda människan att själv välja sin identitet, hävdar Butler.

Hon vägrar att se könsidentiteten som en statisk del av människan. Tvärtom är könsidentiteten föränderlig och skiftande, beroende på sammanhang och tidpunkt. Tänk efter, säger Butler. Människor brukar beskriva sig som mer eller mindre manliga eller kvinnliga. Könsidentitet är alltså en sorts föreställning. Den skapas av vad du gör, inte av vem du är: "There is no gender identity behind the expressions of gender [...] identity is performatively constituted by the very 'expressions' that are said to be it?s results."

Det gäller alltså att varken låta biologiska eller sociala myter låsa fast människor I särskilda beteenden eller fack. Vi är vad vi gör oss till. Och vad vi gör andra till. Strukturer kan förändras, liksom människor. De förändras hela tiden. Däri ligger hoppet.

Katrine Kielos räknar upp en rad politiska åtgärder som hon tycker är "identitetspolitiska". Bland annat kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, positiv särbehandling av invandrare vid anställningar, inrättandet av myndigheter som Homo och Jämo samt kampen mot "sexualiseringen av det offentliga rummet". Sen skissar Kielos på alternativ som skulle kunna "fokusera på omfördelning i ekonomin och dekonstruktion av identiteter": Hon vill bland annat ha bistånd, frihandel, arbetskraftsinvandring, höjda kvinnolöner, individualiserad föräldraförsäkring och opinionsbildning som dekonstruerar begrepp som etnicitet, sexualitet, kön och ras.

Ja tack, gärna! Jag ställer utan vidare upp på Kielos alternativ. Men jag kan tänka mig att plocka ett och annat från den "identitetspolitiska" agendan också. Jag gillar förslaget om att kvotera kvinnor till bolagsstyrelser. Den ständiga kvoteringen av män måste mötas med tillfällig kvotering av kvinnor. Så kan näringslivet tvingas att förstå att kvinnor är lika mycket människor som män - och med tiden helt sluta kvotera. Jag gillar Jämo, Homo och de andra ombudsmännen. Diskriminering av kvinnor, HBT-personer och personer med utländskt ursprung är vanligt. Därför behövs myndigheter som upplyser och driver deras fall.

Jag har svårare med "positiv särbehandling av invandrare". Det skulle nog kräva bestämmelser för vem som är "svensk" och vem som inte är det. Ett sådant system skulle marginalisera mer än det förenar. Likaså har jag blivit allt mer skeptisk till kampen mot "sexualiseringen av det offentliga rummet". Sex på jämlika villkor, som bygger på lust och frivillighet, är positivt. Fritt sex hjälper till att bryta ner fördomsfulla bilder av könen som säger att kvinnor antingen är horor eller madonnor. Könsroller som talar om för oss att killar alltid vill ha sex - och tjejer aldrig. Det är snarare "könandet" av det offentliga rummet som är problemet. Med "könande" menar jag fördomsfulla bilder av hur män och kvinnor är eller ska vara. Sådana budskap kan man aldrig lagstifta bort. De är ofta mycket subtila.

Krystade indelningar i "identitetspolitik" och "dekonstruktionspolitik" - så uppfattar jag Kielos artikel - är ingenting för mig. Jag vill låta människor vara sig själva. Jag vill att vi alla ska kunna leva i frihet från förtryck - och slippa krystade etiketter som människor sätter på varandra. Ibland kan man ta politiken till hjälp för att uppnå det samhället. Lagarna ska självklart inte diskriminera. Det är exempelvis sjukt att olikkönade pars giftermål kallas äktenskap medan samkönade par får nöja sig med registrerade partnerskap. Och att så många av skolans läroböcker i biologi fortfarande tillåts sprida fördomar om HBT-personer!

Andra gånger är det opinionsbildning som behövs. Eller helt enkelt ett personligt förhållningssätt till sig själv och till andra som innebär att vi alla får vara oss själva. Jag inbillar mig inte att jag kan bli en fördomsfri person. Men jag kämpar för att vara det. Jag gör nya försök varje gång jag misslyckas.

Om Kielos vill etikettera mig som "identitetspolitisk" så får hon väl göra det. För egen del vill jag väldigt gärna komma bort från etiketterna.

Freddi är bäst

"Jag undrar lite över dig, på vilket sätt är du cp?
Är du utvecklingsstörd eller centerpartist?"

Det här
är underbar läsning.

Sommarsång

image198
SommarUllis.

Regn över Stockholm, det strilar inte längre, det är mer som om en fuktig filt har svept sig om stan. Sommarstämning ändå. För Ullis och jag fikade på Skåningen, de spelade Håkan Hellströms version av
Visa vid vindens ängar. Imorrn börjar midsommarveckan. Det blir en bra sommar det här.

Är det sant!?

Det hände nåt stort i går. Smygläsning på Klubb Idyll, för första gången skulle jag prata om boken inför folk. Jag var vansinnigt nervös men det bar. Det bar!

Ulrika Larsson från Normal förlag frågade ut Hanna Wallsten och mig, jag svarade på fråga efter fråga och för första gången nånsin kände jag att jag kunde vara mig själv på scen. Stamningen fanns med mig men den hindrade mig inte från att säga det jag ville. När jag väl upptäckte det kunde jag inte sluta prata, jag tog ut svängarna allt det gick. Jag vet inte om det var en engångsföreteelse (peppar peppar) eller en början på nåt nytt. Men jag kommer att spara den här kvällen längst in i hjärtat.

Tack Klubb Idyll, hos er är det så himla lätt att vara sig själv.

Jesus!

Såg ni den där tjejen på Roxy i går? Hon som satt fyra timmar på samma barstol, barfota, med värsta leendet och ropade in i baren "Lotta, jag vill ha mer rosé!" samtidigt som hon viftade med en bok med sig själv på omslaget och älskade alla som kom i hennes väg?

Det var jag.

Jag kan ha varit vansinnigt söt. Jag kan också ha varit helt odräglig. Det är tur att det är många år mellan böckerna.

Vårt sjuka samhälle

De unga sjukpensionärerna (mellan 20 och 39) blir fler och fler. De har ångest och depressioner. Skolan såg dem inte och i arbetslivet fick de inte plats. 25 procent tror att de skulle kunna börja jobba igen om de fick rätt sorts stöd, men bara 2 procent kommer tillbaka in i arbetslivet. I dag skriver jag om ett oanständigt slöseri med människor.

Lägesrapport

Boken är väldans fin. Jag är lycklig.

Jobbet kl 13:56

Ingvar: Jag går ner till skivaffären och kollar låtarna på nya Springsteen-plattan.
Åsa: Om du ska ner i gallerian kan du snälla köpa upp en latte åt mig?
Ingvar: Nej, jag vägrar att ses med latte i offentliga sammanhang. Det vore värre än att komma med en hårfön.

(sen går han mot hissen)

Kanel är gott

Ola och jag drack drinkar på El Mundo i går. Till den milda grad att han missade Planet Earth, det finns inte ord för den uppoffringen.

image196
Farmors favorit: vodka, färskt äpple, kanel, citrus (jättegod)

image197
Maos lilla rosa: Mörk rom, kaffebönor, jordgubbar, citrus (inte så god)

Nu är det nära


(klicka)

Jag får min bok i min hand i eftermiddag. Det blev genast svårt att koncentrera sig här.

Undran

Har jag nån vän som kan det här med HTML?

Från Sekel

Tro, människa du måste tro!
Även då
när du betvivlar
ditt väsens mening och mål.
Tro, människa,
du måste tro!
Även
när du med ångest ser
din civilisation.
- - -
Ty någonstans
du ej vet,
ej själv kan ana,
tänder det livsbejakande barnet
framtiden,
på nytt
ljusets släckta låga
över
mörknattens stigar
av blodigt grus.

Sekel Nordenstrand

Ibland är det svårt

En 16-årig pojke sköts till döds i Gaza i går när han demonstrerade för fred.

Jag tänker på en diktrad som hänger på en anslagstavla hemma hos mamma och pappa:

Tro, människa, du måste tro!
Även när du med ångest ser din civilisation

Precis så

Ur ett fint mejl från Erik:

"Det är tydligt att rösten sitter direkt ihop med hjärtat och den kan ge vika på en millisekund när man balanserar på gränsen mellan att sjunga och att gråta."

Fina

image194
Nina.

Den otroliga låten

image193
Jag bad Torbjörn fota sig själv i Vitabergsparken i fredags.

Torbjörn min musikbroder tipsar mig om Kirsty MacColls version av A New England. Den är också bra fast inte riktigt lika bra, tycker jag.

Snacka går ju

Jag börjar bli tant. Jag gick till Skeppsbar för att se Park Hotell. Kl 9 var tydligen fel tid, kl 10 skulle det vara. Jag gick till Debaser och tog ett glas och väntade. Kl halv 11 gick jag tillbaka till Skeppsbar. När Park Hotell fortfarande inte hade synts till kl halv 12 gick jag hem. Jag är ett dåligt fan. Gonatt.

Framme

image192
Jag har hittat låten jag vill lyssna på tills jag dör:
A New England med Billy Bragg.

Där fick jag

Apropå I-landsproblemet i förra inlägget ska jag berätta en sak.

En gång stod jag i provhytten på Indiska. Jag hade på mig en tröja som jag inte visste passade, det var liksom en söm rakt över brösten. Jag gick ut till expediten och frågade om hon tyckte det såg konstigt ut. Hon svarade:

I-landsproblem.

Efter år av undran

Vad är det med killar och hälsningsfrasen Tja?

Tja! Helst med en punkt efter. Tja.

Resonerar dom typ så här: Det låter töntigt att säga Hej! Det är lite coolt att säga Tjena! men ändå för entusiastiskt. Så jag säger Tja.

Jag ska berätta en sak: Tja är inget sätt att hälsa. Det är ett sätt att uttrycka tvekan:

Killen: Är du hungrig?
Åsa: Tja, lite kanske.

Ännu värre är det som avskedsfras:

Åsa: Puss.
Killen: Tja.

Fredagskväll utanför krogen

Det här är kul.

Sommar sommar sommar

Min kära Helle sommarpratar i P1 den 27 juni. Det kommer rocka!

Förutom Helle tänker jag lyssna på Filip & Fredrik, Åsa Linderborg, Michael Nyqvist, Margareta Strömstedt, Martin Kellerman, Magdalena Graaf och Mona Sahlin.

Alla sommarvärdarna här.

Sommarvärd som saknas: Cristian Ramirez, Park Hotell. Jag vill höra om silverfiskarna och det.

De lyckliga tu

image191

Årets Almedalsvecka i Visby kan bli roligare än någonsin. Sören och Daniel gifter sig i S:ta Karins kyrkoruin den 10 juli. Sören, ordförande för RFSL, har jag lärt känna genom jobbet på senare år. Daniel var en av mina närmaste vänner när jag bodde i Falun. Vi festade som tokar (ja, som tokar) på Grand varje lördag. Det var alltid sommar, alltid varmt och Daniel var alltid ljuvigt snäll och fin. Så minns jag det. Nu har Sören och Daniel bestämt sig för varandra. Jag tar nog min finaste sidenklänning till bröllopet. Jag tror inte Göran Hägglund är bjuden.

Allt är Ola Salos fel

Läsarmejl ang. homoäktenskap:

"Du ska inte säga att det handlar om gamlingar,konservatism, rasim, osolidaritet för att man tycker att homoäktenskap är fel. Unga är också lättpåverkade och anpassar sig lätt till vad man ser på TV t ex the Ark"

Äntligen!

image133
Park Hotell spelar i Stockholm. Klubb
Ölrave, Skeppsbar, Skeppsbron. Imorrn onsdag kl 21.

More than words can say

image190
Förlåt
Gustav jag var tvungen att sno den här bilden från din blogg. Jag är så grymt avundsjuk. Snart bokar jag den där biljetten och drar iväg helt själv. New York pirrar i min mage, jag är för evigt och för alltid förälskad.

För alla som tvivlat

Min chef mejlade nyss: Hej Åsa, du är ett administrativt geni.

Majoren så klart

"Vilken partiledare har störst chans i melodifestivalen 2008?", frågar Magnus Ljungkvist på sin blogg. Nu går alla dit och röstar på Jan Björklund. Seså, gå!

Vågar Reinfeldt homoäktenskap?

Undrar jag här.

Ullis och jag

image109
Ibland kan partysug synas.

En klok sång

Jag ska snart sova. Men först vill jag påminna om luffarna:

När luffarna slipper att vandra, JP Nyströms
(Text och musik: Svante Lindqvist augusti 1999)
(Det sägs om tornsvalor att de inte kan lyfta utan hjälp om de landar på marken)

När allting är hopplöst och allting känns fel
När längtan drar ut dig i natten
Allt har du satsat och allt satt på spel
Du sjunker i mörkaste vatten

Ingen som ser dig och ingen som bryr sig
Ingen som minns alla gånger
Som du sagt det rätta och gjort någon gott
Ingen som minns dina sånger

Men de vildaste vatten blir alltid till sel
Och tid läker djupaste såret
Pusslet blir färdigt med sin sista del
Och vargarna vänder i spåret

För den vilsnaste vandrare finns där en famn
Och svalorna hittar varandra
Båtarna kommer till slut till sin hamn
Och luffarna slipper att vandra

Det finns nån därute som vet var du bor
Som lägger sin hand på din panna
Den som du längtar är den som du tror
Som väntat och sen kommer stanna

Men kärlek behöver all kraft den kan få
Som svalan som landat på backen
Vill man igenom en låg port få gå
Så måste man böja på nacken

Som sångerna strävar mot sin sista ton
Så söker sig vi mot varandra
Och svalorna somnar i sina bon
Och luffarna slipper att vandra

Mackan och jag

image191
Ibland kan vänskap synas.

Please kill me

image188
Lyssna på det här: Jag är helt hooked på reklamradio just nu för jag längtar efter Do you know (the ping pong song) med Enrigue Iglesias. Vem sa att den här bloggen inte är självutlämnande?

Ska Claes och Märit skilja sig?

Det här är hur bra som helst.

We did it

Måndag morgon och första dagen på plan 7. Som flyttgeneral är jag mycket nöjd med att flytten en trappa upp har lyckats utan några dödsfall (ett och annat utbrott får man däremot räkna med). Som ledarskribent är jag mycket nöjd med att mitt nya skrivbord är höj- och sänkbart. Man behöver bara trycka på en knapp så börjar det brumma upp och ner. Här inviger Jocke och jag vår nya soffa:
(klicka på bilderna)

Åh


Ett annat snyggt par (klicka)

Jag såg nyss nåt overkligt. Detta var innan det börja regna.

Nina och jag svischade förbi Sardin på Nytorget. På uteserveringen satt en tjej och en kille vid ett bord för två. De var väldigt vackra, hon hade sånt där brunt rakt långt hår som jag aldrig kommer få, han var sydländsk och lockig och härlig. De satt slappt på stolarna, på bordet mellan dem fanns en avslutad middag, konjakskupor och ett öppnat paket cigariller. Solen var precis på väg ner, ljuset var så där mjukt och rosa. Just ja, jag glömde, killen hade linnebyxor och flippfloppar.

Jag tappade andan. Tvingade Nina att stanna typ tio meter bort och bara: KOLLA PÅ DOM!

Den här stan alltså. Ibland är folk så perfekta att man dör.

Vi skulle älska om vi bara kunde


(klicka)

Ännu en dag under heta solen. Jag har suttit på gräset i Vita Bergen. Solkrämen var slut i alla affärer omkring så nu är jag riktigt het. Jag har läst Hanna Wallstens Vi skulle älska om vi bara kunde. En vacker liten roman om att försöka älska: det svåraste och viktigaste av allt (förlåt om jag låter som en schlager men det är ju så).

Sergej hörde hur Anders rusade ner för trapporna. Anders sista ord ringde i öronen.
   Bögjävel. Bögjävel. Bögjävel.
   Efter en stund var det inte längre Anders röst han hörde, utan pappas. "Din lilla bögjävel. Jag ska vrida nacken av dig tills du blir som folk igen", hörde han pappa säga.
    "Försök", svarade Sergej. Han kände frisk luft strömma in i lungorna och höjde huvudet. "Försök du bara", sa han rakt ut i det tomma köket och tänkte på Anders som satt på hans skinkor. Han tyckte om att tänka på det.


På lördag kl 19 har Hanna och jag gemensam smygläsning på Klubb Idyll. Jag är smickrad.

Andreas har gjort entré

image183
Kolla. Mina fina vän Ullis har träffat en kille. Han heter Andreas och är toppen. Igår fick jag träffa honom för första gången. Vi drack rosé på Göteborg i Hammarby sjöstad.

Närgånget


Foto: Linda Wikström (klicka)

Norrbottens-Kuriren har en intervju med mig idag. Den kallas Närgånget. Japp, det kan man säga. Kloka Torkel Omnell (journalisten som avslöjade Obol-affären) visste precis vad och hur han skulle fråga för att jag skulle vilja svara. Det blev öppenhjärtligt.

Bokparty!

image181

Det blir smygläsning av min bok
Bortom normen 2.0 på Klubb Idyll (Stockholms smallest and queerest) lördagen den 16 juni. Först intervju, sen dans. Jag delar scenen med underbara Hanna Wallsten. Mer info här.

Läs!

image180
Faraj har börjat
blogga från Palestina. Det tror jag kan bli spännande.

Älskade pappa

Alex Schulman bloggar väldigt fint i dag.

Grattis Jon!

Min fina kusin vänsteraktivisten Jon tar studenten från medieprogrammet i Örebro idag. Han går en ljusnande framtid till mötes. Jag kan inte vara med (den här förkylningen har verkligen kopplat greppet om mig) men mamma skickar bilder.

image177
Jon med syster Karin

image178
Jon med hela familjen

image179
Det ska va en banderoll

Killar har ingen kåtknapp

Läs min fredagskrönika.

(Lo Kauppis nya roman heter naturligtvis BERGSPRÄNGARDOTTERN SOM EXPLODERADE, inget annat. Jag måste ha fått hjärnsläpp.)

Åsa gillar...

image176
...
Machinae Supremacy. Särskilt live. En gång när de spelade i Luleå tillägnade de mig min favvo The Reaper. Hardcorefansen skanderade Vi vill se Åsa dansa! Jag dansade. Nu har MaSu varit i Sthlm i tio dagar och gjort tre spelningar. Jag visste inget. Fatta skandalen!

På brudjakt med brudmagneten

image175
Mackan och jag har varit på kvällspromenad. Det är jäkligt många snygga brudar i omlopp i värmen, säger han: Det här året är värre än nånsin.

Bra Brud

image174
Mian på
Roxy, fotad av Elisabeth Ohlson Wallin

Ikväll tycker jag om Mian Lodalen.

Just det åk hem!

Jonas Gardell är också less: 

Nu är det värsta Pride-paraden förutom att ingen är utklädd och ingen har regnbågsflaggor och alla lastbilarna verkar ha tappat bort varandra och det är därför de åker omkring och tutar. De letar.

Och på flaken står i alla bemärkelser packade studenter och råmar.

Hittar inget bättre ord. De råmar faktiskt. Hur kul kan det vara? Är det en gruppgrej? Ingen vill egentligen men alla måste. Eller har man drömt om det hela året. Fan, snart ska vi stå där på flaket och bara skrika, fan vad soft det ska bli!
Nu har jag aldrig varit bra på såna där gruppgrejer eller såna där grabbgrejer. Och att stå på ett lastbilsflak och råma är både grabbigt och gruppigt i kombination.

Det är väl därför jag tycker att det är så läskigt.
Det är bögen i mig som ryser.

men åk hem

Jag är så sjukt less på studentjävlarna på flakjävlarna. De spelar sjukt dålig musik (dance everybody, move everybody). Åk hem och sov och tvätta er.

Så gör vi!

Min kloka kompis Ola funderar på  det här med ledighet i anslutning till helgdagar:
Detta med halvdagar. Borde inte dom vara dagen efter helgdagen istället för dagen före? Så att man börjar kl 12.00 dagen efter så alla kan festa.

Fattar nada

När jag ändå är inne på att respondera Norrbottens-Kuriren: Klas Granström (gammal och klok) skriver i sin blogg att fjortisar klär sig fult och att de borde titta mindre på Big Brother och mer på Discovery och TV 4-fakta.

Vadå, klär de sig snyggt på TV 4-fakta?

Snålt, tycker jag.

Niklas Larsson recenserar Park Hotell i Norrbottens-Kuriren: Som med all bra indie måste man liksom bli kompis med musiken och dess brister innan man kan gilla den.

Nä, Niklas, så här är det med Park Hotell: Det här är indie som promenerar rakt in i hjärtat vid första lyssningen och slår sig ner där. Sorgsen stark fjäderlätt ljuvlig pop som tvingar en att gråta en skvätt över världen.

(som alla läsare av denna blogg har märkt vid det här laget är jag inte mycket för att älska på nåt svalt sätt)


Måndagslycka

Det skönaste av allt är när nån som gjort en ledsen kommer tillbaka och säger förlåt. Man försöker släta över: Det gör inget, det var så länge sen, jag är inte ledsen längre. Men personen ger sig inte: Du måste lyssna, jag var inte schyst, jag tar på mig det. Snacka om att be om en andra chans, snacka om att jag vill ge den.

MaSu

Kolla, ett snyggt band från Luleå.

Nä, jag orkar inte

Det är grillfest på Gärdet. Jag är en tönt om jag inte åker dit. Men jag orkar inte, jag fick typ solsting på demon och sen ägnade jag två timmar åt att äta jordgubbar och tjattra med mina förläggare Ulrika och Erika. De är så himla himla sköna. Nu blir det typ treo och sängen och Bergsprängardottern som exploderade. Kanske nåt samtal till Luleå också, om de ids svara efter morgonens sms-bombning.

Förlåt!

Om du tillhör den skara lulebor som fick en massa sms från mig i morse, förlåt. Du behöver bara läsa det första messet, inte de andra 20, det står samma i alla. Min mobil löpte amok, den blev nog överhettad. Puss

Det är min kropp, inte din

Manifestation mot våldtäkt och kvinnors rättsosäkerhet i Humlan idag:

image171
Mian Lodalen, arrangör

image172
Magnus Betnér, komiker

image173
Thomas Bodström, sosse och advokat

image174
Lite av folket.

This is me

image170
Carrie och Big på hennes doorstep

Jag tänker på alla filmer och tv-serier där killarna följer tjejerna till dörren och tjejen säger: This is me innan hon smiter in genom porten. Tänk vad mycket coolare det vore om tjejen sa: This is me och tog tag i killen och kysste honom (en riktig kyss alltså, inte bara en lätt gonattpuss på kinden). Jag tror jag måste pröva det nån gång.

Skönt

image168
Äntligen! Nu har Mackan flyttat in på Tjärhovsgatan.

Singelkompis

Jag har ju Markus, min vän. Han kom hit med Lo Kauppi och slängde sig i min soffa och vecklade ihop sig vid mitt lilla, lilla köksbord. Sen blev livet lättare igen. Om jag orkar ska jag gå till honom och Johannes ikväll en sväng (vi har blivit grannar) och hänga lite.

Registrera eder

image167
Hallå alla queera härliga! Gå in på nystartade
GayBloggar.se och registrera era bloggar.

Fan att man är singel

Jag är hemma. Sjuk ynklig ensam. Och jag önskar mig mest av allt i hela världen Lo Kauppis nya roman Bergsprängardottern som exploderade. Men jag orkar inte gå och köpa den. Pjäsen som föregick boken var helt galet bra. Jag satt blick stilla med stora ögon och gapande mun båda akterna. Jag som brukar få myror i baken efter en kvart när jag går på Teatern.

Kom!

Manifestation mot våldtäkt och kvinnors rättslöshet i Humlegården onsdag den 6 juni kl 11. Talare är bl a Katarina Wennstam, Maria Sveland och Thomas Bodström. Det blir även musik. Ta med alla du känner och kom! Sprid detta!

Hat i mejlen

Tro inte att homofobin bara finns i Lettland. Såna här mejl får jag i dag:

-----
From: XXX
Subject: Är det inte märkligt
Date: Mon, 4 Jun 2007 23:10:43 +0200 (CEST)
To: asa.petersen@aftonbladet.se

att personer som inte delar dina idéer (eller de idéer du får betalt för att lansera) av dig klassificeras som extremister eller fanatiker.
Förstår du aldrig hur löjlig och lögnaktig du uppfattas?
-----

Läs på om de lettiska organisationerna NSS, New Generation och No Pride, snubben. Så ska vi se om det är du eller jag som har gjort bäst research på motdemonstranterna i Riga.

Måndag kväll

Jag har på allvar ont i hela kroppen, särskilt på höger sida som jag ramlade på. Jag går så där stelt som en sån där legogubbe med gångjärn till leder. Petra säger att det är chocken och adrenalinet från Riga som börjar släppa. Fina fina Petra.

Fint

Läs Mian Lodalens och Linn Sandgrens rapport från Riga på QX.se

Jag vill!

Min förkylning har slagit ut i full blom. Jag är nu så där jättesjuk som man blir när man slutat röka för några veckor sedan och flimmerhåren ska växa ut igen. Jag hör definitivt hemma i sängen. Men fina Petra från Luleå är här, vi ska ju äta middag. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska lösa detta dilemma.

Jaja, hissa intresseflaggorna nu då.

Fint i Riga

image163
Coola tjejer, cool banderoll

image164
Den lettiska gayrörelsen

image165
Lettiska pridearrangören Linda Freimane med Tobias Billström, svensk migrationsminister

image166
En liten bit av paraden

Hemma igen

Det var jobbigt i Riga. Jag orkar inte skriva om det i bloggen, men läs gärna Aftonbladet:

Nyhetstext

Ledarkrönika

Tack alla fina som på olika sätt hjälpte mig i Riga, särskilt Martin och tjejerna. Gayrörelsen har det största hjärta jag vet. Jag kommer att stödja er kamp så länge jag lever.

Kroppsspråk

image163
Manifestation på min arm. Red Hot Chili Peppers tatuering för Amnesty:
Gay rights are human rights.

Martin min Martin

image161
Martin beställer middag.

Martin: Jag kan inte dricka öl.
Åsa: Nähä?
Martin: Nej, bara vin går bra.
Åsa: Jaha?
Martin: Och Stefan tvingar mig att äta en avokado med solrosfrön om dagen.
Åsa: Gör han?
Martin: Ja, jag är på diet för vi ska åka på gaykryssning.
Åsa: Ska ni? Vad roligt!
Martin: Ja, i januari 2008.

Viktigt!

Viktigt meddelande från Park Hotell:

Releasefesten i Stockholm


OBS! ÄNDRADE PLANER


Imorse (torsdag) visade det sig att
Trädgården i Stockholm inte hade en susning om våran releasefest. Men det löste sig, och vi ska spela ändå, även om det inte blir någon releasefest. Glory crew, Krazy Fiesta och DJ Nibc ska inte spela. Däremot ska Juvelen spela.

Tydligen är vår spelning helt oannonserad så ni får gärna sprida ordet. Vi spelar kl. 20.00 och det kommer att bli grymt. Tyvärr kommer man inte heller få EPn i dörren som vi hade planerat men vi kommer att sälja den på plats för 50 spänn.

På grund av skiten med allt det här håller vi på att styra upp en till spelning, ev. i nästa vecka, ev. veckan därpå. I stockholm alltså.


Goodnight sweethearts

Ikväll intog BD Pop Allmänna Galleriet på Kungsholmen. Det var väldigt fint.

image159
Ludvig Svartholm från Luleå

image160
Elmo från Jokkmokk (förlåt dålig bildkvalitet, det är inte så lätt att dansa och fota samtidigt).

Fredag 1 juni

Allmäntillståndet strålande, ända ut i stortårna. Och ikväll ska jag kanske ha på mig den här.

Wow!

Jocke min arbetskompis har blandat mig en skiva inför helgens äventyr. Jag är innerligt tacksam. Vad sägs om följande?

1. First Class Riot - The Tough Alliance
2. (Lack of) Love Will Tear Us Apart - The Honeydrips
3. 3 Kings (Ratatat remix) - Slim Thug, Bun B. & T.I.
4. The Lucky One - Au Revoir Simone
5. Ce Jeu - Yelle
6. So Low So High - Maps
7. Harper's Dough - King Creosote
8. Fancy Footwork - Chromeo
9. Waterfall - Linus Loves
10. A-Z - Tracey Thorn
11. Don't Let Him Waste Your Time - Jarvis Cocker
12. Hide Me (Al Usher 12" Remix) - Granddadbob
13. Anorak Christmas - Sally Shapiro
14. Beautiful Life - Gui Boratto

Hela Jockes musiksmak hittar du
här.

Majoren

Jan Björklund gapar om skolans problem istället för att lösa dem, skriver jag idag.

Ang. artens fortlevnad

Läs dom här dinosaurierna. Illa tänkt, illa skrivet. Resultatet blir stor humor. Med såna fiender behöver gayrörelsen inga vänner.