Ang. önskemål

Tyvärr kan jag inte publicera psykopatlistan. Jag har kollat och jag stämmer själv in på alltför många punkter.

We go way back

image158
Min första krönika i Aftonbladet, den 5 juni 1999. Bra rubrik va?

God middag! I dag är det åtta år sen jag gjorde min första arbetsdag på Aftonbladet. Fatta, det är över en fjärdedel av mitt liv. Jag har i och för sig hunnit med att både säga upp mig och bli anställd igen, det var när jag fick för mig att politiken kunde vara nåt för mig, men ändå. Jag hör inte till den här generationen som vill pröva på nya utmaningar. Jag vill ha en guldklocka.

Mot radiohuset!

Tidningen Medievärlden vill byta styrelse för Sveriges Radio. Tidningen "har talat med en lång rad personer i och kring Sveriges Radio, som ger förslag till en ny styrelse som kan lotsa SR in i framtiden" (artikeln finns inte på nätet).

Som "motsägare" föreslås Åsa Linderborg, Roger Nordin, Cecilia Stegö Chilo - och jag: "Åsa Petersen, ledarskribent i Aftonbladet. Stark, radikal profil, erfarenhet från den politiska sfären."

Jag tackar allra ödmjukast för förtroendet. När är första mötet?

Hållningsångest

På vägen mellan redaktionen och tunnelbanan går jag genom ett köpcentrum. Golvet är liksom hårt där, det gör ofta ont i fötterna (kan i och för sig bero på mina klackar). På hemvägen om kvällarna kommer jag ofta på mig själv med världens taskigaste hållning. Tröttheten har satt sig på axlarna och tvingar ner mig mot golvet. Då försöker jag alltid sträcka på mig. Skjuta bak axlarna, sätta fram bröstet, vända näsan framåt istället för neråt. Tänk att du har en medalj på bröstet, brukar mamma säga.

Varje gång jag rätar upp mig själv i köpcentrumet minns jag hösten i sjunde klass på nya högstadieskolan. Först smög jag genom korridorerna, långt in mot väggarna och bänkarna och skåpen, i ett försök till osynlighet. Alla stora starka tuffa såg mig i alla fall, ropade nåt taskigt eller ställde sig i vägen. Underkände mig med blickar. Då bytte jag strategi: gick mitt i korridoren med snabba långa kliv och hållningen rakt upp mot himlen. De lät mig inte vara ändå så klart, väste med arga ögon: Jaha, där kommer hon med näsan i vädret.

Det gör fortfarande ont fast det är så länge sen.

herregud

image158
Idag nynnar min arbetskompis Jocke och jag på If I could turn back time med Cher. Jocke påminner mig om videon: Hon hoppade omkring på nåt krigsfartyg klädd i bara läderremmar. Det roliga är att Jocke har liksom utvecklad musiksmak: smal, fin, alternativ pop. Men när Jocke själv får välja är det Cher han nynnar på. Måste ha nåt med läderremmarna att göra.

Gå dit alla som kan!

image156

Park Hotell spelar i Stockholm på lördag!


Releasefest för EPn The guest who stayed foreverTrädgården. Park Hotell på scenen kl 22. Man får skivan på köpet.
Och jag som inte ens befinner mig i landet då. Fatta att jag grämer mig.
Om nån inte tar mitt tjat om underbara Park Hotell på allvar kanske ni lyssnar på Wahllöf och Wennö i DN.

Klart det ska kosta

I dag beslutar riksdagen om skatterabatt på hushållsnära tjänster. Städare är inte pigor utan proffs, skriver jag här.

Gonatt, va

Jag är helt sjuk egentligen. Jag vet nu att jag ska bevaka Almedalsveckan. Och det enda jag kan tänka på är vilka skor som passar på Visbys kullerstenar. Det måste vara kilklack om det ska vara gångbart och fortfarande snyggt.

förstämning... eller nåt

Min arbetskompis Jocke:

HAHAHAH.
Kvarnen blir av med alkoholtillståndet. HAHAHAH. Vad ska hela Söder göra nu?

För min del är det kanske början på ett nytt (kärleks)liv. När jag fyllde 30 fick jag en karta över Stockholm av mina väninnor. Kvarnen och Riche var dödskallemärkta. Alla ABF-lokaler var däremot försedda med hjärtan. Dit tyckte mina väninnor jag skulle gå och finna kärleken. Jag fick också en psykopatlista som jag skulle kolla av killarna mot. Väninnorna läste den högt och gästerna på festen skrattade så de tjöt (inget av mina ex var bjudna).

vinn vinn vinn!

image133

Jag har ett ex av Park Hotells EP The guest who stayed forever. Denna guldklimp kan man vinna här på bloggen. Var med i dagens Park Hotell-quiz! Tävlingen pågår fram till midnatt. Svara i kommentarsfältet. Nu kör vi:

1. Vad hände när Park Hotell skulle spela på en konferens i Kulturens hus i Luleå?

1. Sångaren Cristian Ramirez försov sig
X. Det blev stående ovationer
2. Konferensdeltagarna sa åt ljudteknikern att sänka ljudet

2. Vad fick bandets chaufför Jocke i håret när Park Hotell skulle spela i Göteborg?

1. Silverfiskar
X. Honung
2. Öl, så klart

3. Vilket är Cristian Ramirez bästa minne av min pappa Kalle?
1. När han fick komma hem till oss och äta pappas plättar efter skolan
X. När pappa var chef på HSB i Luleå och plockade bort Eurosport ur kabel TV-utbudet
2. När pappa var ledare för Unga Örnar i vårt bostadsområde och vi köpte tennisbollar för våra veckopengar, skickade bollarna till gatubarn i Indien

4. Var är videon till Low on resistance inspelad?
1. Tokyo
X. Buenos Aires
2. Valparaiso

Visst var det ett hatbrott

image156
Ur Elisabeth Ohlson Wallins utställning
In hate we trust

Yxmannen på RFSL på Sveavägen igår ville ge sig på "de som sponsrar bögar", skriver Svenska Dagbladet.

Nej, inte ett hatbrott till

Hatbrott. Jag blir så arg och ledsen och trött.

Jag tänker att jag ska skriva något klokt men orden är slut. Så ni får ett utdrag ur min kommande bok Bortom normen 2.0:


Från hets till hot (2007)


Jag vaknar en söndagsmorgon med två nya meddelanden på mobilen. Kl 01.44 skriver en av mina vänner: "Blev jagad av två killar. Nu sökt skydd på Side Track. De öppnade (gud ske lov) trots stängning. Avvaktar, får eskort."

Nästa meddelande har kommit kl 01.53: "Nu hemma. Puh! Den storväxte dörrvakten på Side Track följde mig till porten. Såg ej angriparna. Adrenalinpåslag, så här innan läggdags."

Jag blir kall och varm samtidigt, av ilska och av sorg. Att jag inte vaknade när han messade! Jag ringer min vän och vi stämmer träff för frukost på ett fik. Där berättar han att han kom gående upp från Mariatorgets tunnelbana när två killar fick syn på honom. De delade sig på sig och kom mot honom från var sitt håll: "Du, din bög!" Min vän vände på klacken och sprang.

Vi hade träffats tidigare på kvällen, på en strålande middag med vårt gäng. Min vän var ursnygg i pastelliga, tajta kläder och sin finaste frisyr. Nu berättar han att han alltid är medveten om risken när han klär sig i pasteller: "Det är som att det lyser bög om en då."

Flera av mina bästa vänner är bögar. Vi talar ofta om risken att utsättas för homofoba hatbrott. En annan av mina vänner berättade om en kväll när han var nykär och på väg hem genom stan med sin kille. Det blev en vaksam promenad.

"Är det okej att vi håller handen trots killgänget som går där framme? Är det inte två skinnskallar som sitter i bilen där borta? De dödar oss om de ser oss!"

Mitt i förälskelsen fanns hotet närvarande.

Antalet anmälda hatbrott mot homosexuella ökar i Sverige, visar Säpos statistik. Bara under 2004 anmäldes 614 brott med homofobisk bakgrund. Det var en ökning med 117 procent (!) jämfört med året innan. En del av ökningen berodde på att Säpo hade blivit duktigare på att hitta homofobiska hatbrott i polisens statistik. "Men vi kan inte utesluta att det är en faktisk ökning", sa Säpochefen Klas Bergenstrand.

Hatbrotten mot homo- och bisexuella och transpersoner fördubblades mellan 1996 och 2004, visar en undersökning från Stockholms universitet gjord av kriminologen Eva Tiby. 1996 uppgav 25 av 2000 tillfrågade att de hade utsatts för hatbrott. 2004 var siffran 52 procent. Lika många kvinnor som män drabbades 2004. 1996 var det betydligt vanligare att män utsattes för homofoba hatbrott.

När man pratar om hatbrott är det lätt att se organiserade högerextremister framför sig. Svartskjortor med snaggat hår och Mein Kampf i bakfickan, som planerar hoten och våldet noga. Så behöver det inte alls vara. Eva Tiby har även, på uppdrag av Forum för levande historia, undersökt de homofoba hatbrott som anmäls i Sverige. Vilka är förövarna?

Kartläggningen som presenterades i augusti 2006 visar att det är ganska vanliga killar. Lika ofta som någon obekant till offret begår hatbrottet, är det en bekant. Arenorna är framför allt allmän plats, internet/telefon, hemmiljö, nöjesliv och skola. I skolorna utgörs hatbrotten oftast av mobbning som pågår under lång tid. De utsatta lider svårt. Ofta vågar de inte alls gå till skolan. Gärningsmannen är i de flesta fall under 15 år, alltså inte straffmyndiga.

Denna bild av gärningsmännen stämmer väl överens med Tibys undersökning från 2004. Redan då konstaterade hon att de vanligaste hatbrotten är förtal och förolämpningar, så kallad vardagshomofobi. Och att de vanligaste förövarna är "släktingar, grannar, elever, studenter, handledare, hantverkare, fotografer, flygvärdinnor, kollegor och myndigheter".

Visst utför organiserade högerextremister hatbrott, ofta av den grövre sorten. Men framför allt spelar de rollen som hetsare. De spyr ut sitt hat över homosexuella, bisexuella och transpersoner. De gör allt för att skapa ett samhällsklimat där hbt-personer ses som avskum, som människor vi inte ska respektera utan angripa.

Det går en rak linje från hets mot homosexuella till hatbrott mot homosexuella. Hetsen byggs upp under lång tid, den skapar hat som föder hot och våld. Killarna som trakasserar "bögdjävlar" och "flatfittor" hämtar näring ur propagandan som säger att "såna" inte är värda att leva. Enda sättet att för samhället att verkligen ta itu med hatbrotten mot homosexuella är att göra upp med hetsen. Därför omfattas homosexuella sedan den 1 januari 2003 av lagen om hets mot folkgrupp.

Organiserade högerextremister är inte de enda som hetsar mot homosexuella. Den 2 juli predikade den bokstavstroende pingstpastorn Åke Green i sin kyrka på Öland. Han sa att sexuella abnormiteter är en cancersvulst på samhällskroppen: "Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren." Han gjorde liknelser mellan homosexualitet och pedofili och sa att legaliserade partnerskap mellan homosexuella kommer att "skapa katastrofer helt enkelt. Utan dess like [...] Vi ser det genom aids som sprider sig."

Åke Green visste vad han gjorde den där julidagen 2003. Han hade bjudit in medierna till sin kyrka. När de uteblev sände han sin predikan till Ölandsbladet som publicerade den. Åke Green babblade inte på i naivitet, han ville sprida sin hets mot homosexuella och han lyckades göra det.

Tingsrätten dömde Green till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. I februari 2005 friades han av hovrätten som menade att Greens syfte inte vara att hetsa mot homosexuella utan att "nå ut med sitt bibeltrogna budskap". I november 2005 valde även Högsta domstolen att fria Green. Han hade inte gjort något "hate speech" mot homosexuella, menade landets högsta domare.

Under rättsprocessen mot Åke Green fördes en helt absurd yttrandefrihetsdebatt. Pingstpastorn från Öland som yttrandefrihetens stolta riddare. Hans religiositet fick ursäkta hans hets.

"Ska det verkligen vara kriminellt att vara bokstavstroende kristen - eller muslim - i Sverige? Ska det bli kriminellt att sälja biblar på samma sätt som det har blivit förbjudet att sälja 'Mein Kampf'? Nej. [...] Högsta domstolen har också ett ansvar att försvara grundläggande demokratiska värden", skrev liberala Expressen i en ledare den 8 november 2005.

Jag undrar: vad är grundläggande demokratiska värden? Att få vara människa utan att bli utpekad som en cancersvulst på samhällskroppen och riskera trakasserier, hot och våld? Eller att få hetsa mot sina medmänniskor bara för att man råkar vara pingstpastor?

Om det bara var bibeltroheten Green var ute efter i sin predikan hade han lika gärna kunnat kräva "att psoriasissjuka ska utestängas ur samhällsgemenskapen, att människor med synproblem inte får vara präster, att slaveriet ska införas igen och att våldtagna kvinnor ska stenas", som Jonas Gardell har påpekat. Allt det står nämligen i Bibeln.

Men den heliga skrift var inte huvudsaken för Green. Han använde predikosituationen för att häva ur sig sina egna kränkande omdömen om lesbiska och bögar. Att peka ut människor som "cancersvulster på samhällskroppen" (Green hävdar till sitt försvar att han aldrig har kallat homosexuella för cancersvulster, det var bara "sexuella abnormiteter" han menade) är ungefär det värsta man kan göra. För vad är en cancersvulst? Det är något som måste avlägsnas från samhällskroppen för att den ska överleva.

Som Susan Sonntag skrev i sin essä Sjukdom som metafor: "Att beskriva en företeelse som en cancer är att egga till våld. Bruket av cancer i den politiska debatten uppmuntrar fatalismen och rättfärdigar stränga åtgärder."

Yttrandefriheten har gränser. Gränser som sätts av lagen om hets mot folkgrupp. Under rättsprocessen mot Åke Green - när liberala debattörer babblade på om det fria ordet och såväl hovrätten som Högsta domstolen förkunnade friande domar - blev jag smärtsamt medveten om hur levande homofobin fortfarande är i Sverige. Om vilken utsatt grupp hbt-personerna fortfarande utgör.

Green hade aldrig friats om han hade resonerat om judar eller svarta som en cancersvulst på samhällskroppen. Då hade han utan tvekan blivit fälld, åtminstone i den offentliga debatten.

Homosexuella, bisexuella och transpersoner däremot. De får man fortfarande hata i större utsträckning än andra.

Inte en susning

Har fått ett spännande uppdrag som pirrar i magen. Ska skriva min första låttext (melodi finns redan). Hur gör man? Jag har inte en aning. Gissar att jag måste börja med att lyssna in känslan i låten, för att förstå vad texten ska handla om. Sedan omsätta tonerna i stavelser. Tror jag måste läsa Eva Dahlgrens skapardagbok Hur man närmar sig ett träd. Hallå alla musiker där ute: HUR GÖR MAN?

Fest på fredag! Kom!

image155
Glöm inte att osa till info@bdpop.se

Shit jag längtar hem

image153
Med Petra på Invit i Luleå. Kolla ALLT är rosa.

Det var tider det

Fler knott längs orörda älvar, rapporterar Radioekot. Tell me about it. Min barndoms midsomrar vid Lyckoforsen, Pite älv, var en förförande cocktail av grillad falukorv, pappa som sjöng Dan Andersson, nyutslagen doftande liljekonvalj och blödande jävla knottbett. De tog sig liksom in under huden och åt.

Om backlash i ETC

Här pratar jag om min nya bok.

(Bortom Normen 2.0 släpps den 18 juni)

Jag lovar, jag älskar Lule!

Mitt resultat i testet Hur mycket stockholmare är du?:

Urstockholmaren
Shit alltså, du är så Stockholm att man blir rädd. Men om du inte taggar ner lär du bli en magsur rättshaverist också. Oss emellan - försök ha lite mindre attityd, så cool är du ändå inte. Det skadar faktiskt inte att stanna upp och hjälpa en turist att hitta rätt i storstadsdjungeln.

(tack för tipset, Maria)

Frågesport

Vad betyder slaggis?

Norrbottningar får inte delta.

Lägesrapport, söndag (går runt och ser söt ut)

image152
Hannas Rivalbrunch: Jordgubbstårta, jordgubbar, chokladboll, bilar.


Dagens låt på repeat i hjärnan: I am the one and only, nobody I rather be, I am the one and only, can't take that away from me. Fatta jobbigt!

Annars en skön söndag. Ullis och jag har ätit oss igenom Södermalm. Från Nytorget (kaffe och bulla i gräset) via Rival (hälsade på Christian, Dominika och Hanna som brunchade) till Frapino vid Västerbron (mackor med kyckling honung chevre).

Solen sken och jag hann med att byta kläder: Först vit klänning, sedan gul. Jag orkar inte förklara varför, att få med klädbyte i söndagspromenad är oavsett anledning patetiskt.

Sommaren har kommit på allvar nu, det känns, det pirrar i magen, vad ska ni göra på midsommar?

Puss

Baren, Kvarnen, lördag kväll

Kille: Vilket lag håller du på?
Åsa: Lag?
Kille: Ja, i fotboll?
Åsa: Inget.
Kille: Inte ens Hammarby?
Åsa: Nej.
Kille: Men Luleå hockey?
Åsa: Nej.
Kille: Men vilken är din favoritsport?
Åsa: Ingen.
Kille: Men om du måste välja?
Åsa: Jag gillar inte sport.
Kille: Så du är bara en sån där tjej som går runt och ser söt ut?
Åsa: Ja.

Tokigheter har vi allihopa

image151

Söndag kl 00:35. Kvarnen var inget för mig ikväll. Ibland går det bara inte. Istället sitter jag här och funderar på
Johannas guilty pleasures. Jag har också några:

Musik: Alla flickor, Linda Bengtzing, typ
Böcker: Denise Rudbergs
Film: Hur man blir av med en kille på 10 dagar, typ
Mat: Stekt skivad haloumi, som jag äter med händerna, framför teven
Förälskelse: Jag var helt tokig i E-Type när han började på Z TV. Jag ringde in till programmet en gång och vi pratade om killar, E-Type och jag.
Ovana: Screena telefonerna istället för att svara i dem, sen ljuga om det

Gör en insats för kärleken!

Här.

aj aj

Där fick man för att man slutat röka (sjunde dagen nu). På vägen från min lägenhet till min fina frisör Hannah ligger det en irländsk pub. Jag svängde runt hörnet och PANG! En snubbe som står utanför puben ser mig inte och kör upp både sin hand och sin cigg i min näsa. Så nu är den både mörbultad och bränd. Snubben fick ångest, jag fick ont och blev arg. Rökning borde förbjudas, i alla miljöer.

(men jag är i alla fall fin i håret)

Merde!

Kolla. Snyggare än så här kan en tröja knappast vara (klicka på bilden):Från underbara lulemärket Merde!

Deras programförklaring är nästan bättre än själva kläderna:

image152

Läskigt

Det är SAS-strejk. Jag håller på kabinpersonalen. Klart de ska få äta och vila som alla andra. Klart de ska strejka om företaget vägrar gå med på deras krav.
Ändå känns det väldigt otryggt med den här strejken. Jag skulle nog inte kunna ta mig hem till Luleå i helgen om jag verkligen skulle behöva. Inte för att jag förstår vad som skulle vara anledningen till en blixtresa, men...
Så beroende har jag blivit av full och ständig access till min gamla hemstad.

Narcissister är vi allihopa

Alex Schulman har lite mycket med offentligheten just nu:

Jag slår på datorn och ser att min inkorg är full av mejl från läsare. En del älskar mig. De flesta hatar mig. Men det spelar ingen roll egentligen, varje mejl som handlar om mig och min person gör mig starkare och större.

Jag tycker Alex är tuff som vågar erkänna sin narcissism. Problemet är bara att förälskelsen i hatmejlen går över. Först är man förtjust, sen är man skräckblandat förtjust, till slut känns det bara förskräckligt.

Abortmotstånd skadar kvinnor

Låt inte kristdemokraterna komma undan, skriver jag idag.

Torsdag kväll, Kocksgatan

image148
Just nu lyssnar Markus och jag på Danko Jones. Vi skäms lite för att vi sjunger med.

Fina Markus

Markus sitter på min toastol och tvättar fötterna. Han säger:
När jag har solbränna, rena tår, körkort och examen. Då ska jag bli lycklig. Det kommer att definiera mig som man.

Read my lips

image147
Ikväll ska jag på ett roligt vernissage. Grafiska formgivaren
Minna öppnar sin utställning READ MY LIPS, inspirerad av politik, popkonst och kamp.
Den fina dildon på bilden har en kul historia. Minnas fru Elisabeth tvingade Minnas kompis Lars att ta dildon i handbagaget när de skulle resa från Amsterdam.
Tror du inte att han "åkte fast" för den och fick slita upp hela "resväskan" och köra den om och om igen genom kontrollen,
berättar Elisabeth.
Hon säger att Lars berättar historien bättre, för han skrattar så mycket då.

Uteplatsen plan 6 kl 13:20

image145
Kolla! Idag brann det på jobbet
igen.

image146
Den här gången var det en annan blandsoldat.

Oj oj oj!

Kolla! Jag är med i Elisabeths portfolio. Jag dör av stolthet.

Elisabeth i mitt hjärta

image144
Bästa fotografen i Sverige, Elisabeth Ohlson Wallin, har skaffat sig en ny webbplats.
Kolla in.

Finland var först

I dag för exakt 100 år sedan gjorde de första kvinnorna entré i Finlands parlament. Fatta vad coolt. Finland fick kvinnlig rösträtt och valbarhet långt före Sverige, först i världen. Äldre än så är inte demokratin. Fatta vad sjukt.

Jag har nyss varit hemma hos Dan Ekholm, pressrådet på finska ambassaden, och firat. Det var många härliga fruntimmer där.

För övrigt är Sverker Åström, 91 och ett halvt år, äldre än Finlands självständighet (fram till 1917 var Finland en autonom del av storfurstendömet Ryssland). Sverker var på mottagningen och höll ett fint tal.

Muf, alltså

Herregud vilka töntar.

Obol-mysteriet

Riksspelmannen Svante Lindqvist i Luleå är inte bara min favoritmusiker alla kategorier nånsin. Han är också den som senast hade kontakt med Obol-mannen Bo Johansson, skriver Norrbottens-Kuriren.

Mor kära mor, vem är väl som du?

För typ tio år sedan, i Frankrike eller Italien, köpte mamma ett par vita nätstrumpor till mig. Alla tjejer hade såna där och hon tyckte det kunde vara fint på mig. I morse öppnade jag förpackningen, i dag har jag dem på mig för första gången. Min mamma har alltid varit före sin tid.

Rock n roll on the road

image133

Alltså alltså alltså: Ni måste läsa
den här gamla NSD-intervjun med Cristian Ramirez, sångaren i Park Hotell. Det är sjukt rolig läsning.

Senaste turnén var inget lyckopiller.

- Det hela började med att vi slog sönder bakrutan på en lånad hyrbil. I Sundsvall får vi spela i en lasergame-hall som pumpar ut techno från ena hörnet. Medan vi spelar springer dessutom en massa kids med lasergevär och skjuter på varandra. Efter den spelningen sträck-körde vi ner till Göteborg. Vår chaufför Jocke har en väldigt besvärlig tarmsjukdom som han börjar få känningar av innan vi nått Hjällbo, där vi skulle bo. Han börjar säga att det snart är kris. Det här är mitt i vintern, vi svänger av i en p-ficka och Jocke kastar sig över ett tvåmeters viltstängsel och in i skogen. Det såg så dramatiskt ut från bilen, vi var ju så jäkla trötta också. I Hjällbo är det låst med spärrnyckel och Jocke behöver sin magmedicin. Nyckeln skickas med tåg från Luleå och vi får börja ringa runt efter sängplats. Vi hamnar hos vår bokare som börjar fixa med madrasser. Alla sover på golvet där det simmar runt en massa silverfiskar. Jocke får dem till och med i håret.

Spelningen i Göteborg då?

- Vi var nog lite övermodiga, det visade sig att publiken kom för att se bandet före oss. Så när vi skulle spela gick alla, förutom några luleåbor, hem.

Whitney, du har inte en chans mot mig

Kvarleva i mitt huvud efter sing star-session i Luleå:

I decided long ago, never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I'll live as I believe
No matter what they take from me
THEY CAN'T TAKE AWAY MY DIGNITY
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me

Det finns bilder. Åh herregud. Tänk om de sprids på nätet.

Those were the days

Sushi har blivit snabbmat i Luleå, bloggar Kuriren-Klas. Jag vill inte det. Jag vill att det för alltid ska vara SKRÅÅV (skrovmål = dubbel hamburgare med pommes och läsk) med extradressing och kanske lökringar on top.

Lust och energi

image143
Idag
skriver jag om Anna Lindhs tal och texter.

Kraftuttryck

Om det händer nåt oväntat och man känner att det inte räcker med att säga Kors i taket! eller Vad i allsin dar! kan man säga Kors i alla sina dar! Det har jag lärt mig av mina föräldrar och det är roligt.

Utflyttning, bah!

Jag lyssnade på Radio Norrbotten i helgen. Det var en konsert med Hoven Droven från Kulturens Hus i Luleå. De sa en kul grej i ett mellansnack: Alla pratar om utflyttning. Men det är ju björn som tar dom.

dagens dilemma

Jag råkades med Jan Eliasson i morse. Vi talade livfullt om Olof Lagercrantz. Efteråt märkte jag att jag hade kaffeskvättar på min nya solgula sommarkofta. Nu är frågan: Ska jag grämas för att den redan är smutsig? Eller ska jag aldrig mer tvätta den eftersom det var Eliasson - denna ståtliga man - som spillde?

Kram

Läs fina sorgsna Johanna Graf.

Det var det

Jag vill egentligen inte göra så stor affär av det här men jag har slutat röka. Tog den sista ciggen i fredags natt, nu blir det inga fler. Jag vill inte vara rökare nå mer.

goda grannar

När man har lite söndagsångest (svagt bultande oro och melankoli, som sorgsna fjärilar i magen) är det skönt att bo i lägenhet. Ute i trapphuset doftar det potatisgratäng med mycket vitlök. Nån kör en dammsugare, nån har satt igång tvättmaskinen. En söndagsfilm (amerikanska upprörda röster) försöker överrösta en Beatles-låt (vackra Eleonor Rigby). Vardagen fortsätter alltid framåt hur tjorvigt livet än känns.

Luleås finest

image142
Jag tror att jag träffade Jonatan Lundberg typ tio gånger i går kväll. Man har en tendens att stöta ihop ofta på Cleo, det är inte för inte stället kallas V75:an, man går runt runt. Jag blev lika glad varje gång vi sågs. Jonatan är en gudabenådad sångare. Han står i studion nu och det kan bara bli skitbra. Smakprov
här.

Få fogar orden som Olof Lagercrantz

Läs om min nya idol här.

Homecoming blues

Hemma i Stockholm igen. Nu sitter jag här och längtar.

Efter morfar. Hela dagen har det sjungit Låga över länderna i mitt huvud. Jag är så stolt att jag är lik dig morfar. Jag är så glad att du har funnits i mitt liv. Nu lever du i våra minnen.

Efter mamma och pappa.

Efter mjölkvita försommargryningar i Luleå. Det var en sån efter efterfesten i natt, jag gick hem mot villan och Bottenviken låg framför mig, ljus och stilla. Jag tror inte det finns nåt vackrare.

Efter Ann, systra min.

Efter Petra, som flög till Cannes i eftermiddag. Go get em girl!

Söndagar är separationsångest. Särskilt söndagar som omfattar Kallax, Arlanda, Centralen och tom lägenhet:
Stockholmstystnad.

Paus

I Norrbotten för sorg (min morfars begravning) och glädje (mina fina väninnor). Det blir lite paus på bloggen. Ha en skön helg.

Jobbet kl 15:48

Nu märks det att helgen närmar sig. I rökrummet diskuterar Anders och Niklas hur man bäst tar bort näshår. Anders förespråkar att man liksom trycker upp nästippen på sned och sedan rakar (det blir svårare på vänster sida om man är högerhänt). De diskuterar också vem som har den största näshårsbusken.

Cashar in

image141
Filip och Fredrik. Foto: Kanal 5

Min roliga arbetskompis Jocke:
Filip och Fredrik är som
Entourage i verkligheten. Dom bara: "Vi är helt dumma i huvudet och vi tjänar en massa pengar på det!"

För fanken

Jag fattar inte varför jag ska hålla på med de här konstnärsfasonerna. Promt skriva krönika mellan två och fyra på morgonen eftersom orden kommer till mig just då och då kan man inte tacka nej. Jag är ju bara ledarskribent, för fanken. Idag en mycket trött sådan.

Torka krokodiltårarna!

Idag skriver Åsa Linderborg om hatet mot kvinnor på nätet. Det kommer kanske inte som nån överraskning att jag tycker hon har rätt.

Hälsningar,
Debattmuttan

Dagens bok

image140

Makten och kvinnligheten, Yrsa Stenius

Bokus skriver torrt: Självbiografi. Författaren, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, berättar om och analyserar hur makt och förlusten av makt påverkat henne och synar de återkommande mönstren i sina relationer till män, såväl privata som yrkesmässiga.

Jag skulle vilja beskriva Yrsas självbiografi med något mera kärlek. Jag läste den 1999 eller 2000, när jag nyss hade kommit till Aftonbladet. Yrsa gav mig en nyttig lektion i offentlighetens villkor. Offentligheten är en förförande drog som gör dig narcissistisk. Tro inte att du finns bara för att du finns i tryck. Tidningspappret kommer inte alltid att vara reserverat för dig, nån gång får du inte längre synas i offentligheten. Därför måste du först och främst finnas för dig själv. Andras bekräftelse kan aldrig bära dig som människa. Du måste alltid bära dig själv. Det gäller inte bara i jobbet utan också i relationerna. Kärleken, den kärleken, se till att den aldrig äter upp dig. Låt den aldrig kompromissa med det som är du.

Så talade Makten och kvinnligheten till mig, som jag minns det, och gjorde mig lite lite vuxnare.

Dagens gladaste nyhet!

image139
Aftonbladets sköna finlandssvenska Yrsa Stenius blir ny pressombudsman:
Jag sa "hoppsan" och blev lite paff

Sex timmar, gör det oss lyckliga?

Läs här.

I cyberrymden vågar alla vråla

Det schysta försvinner och till slut återstår bara rallarsvingarna.
Kärring.
Klåpare.
Dilettant.
Tjoff.
Bong
.

Heidi Avellan i Sydsvenskan är väldigt
klok.

Jag är halvdansk, skyll på det

image138
Väskor från Becksöndergaard

Nu riskerar det att bli lite ytligt här. Men jag har kommit på att Danmark är det bästa modelandet.

Kläder:
Baum und Pferdgarten
Designers Remix
Stella Nova
Malene Birger

Skor:
Mentor

Accessoarer:
OpiumOne
Becksöndergaard

Du och jag på ålderdomshemmet

Jag kom precis på det allra bästa med min allra bästa vän. Jag tycker så mycket om att vara med henne för att hon tycker så mycket om mig. Jag sa det till henne, hon tyckte inte det resonemanget var egoistiskt alls. Hon sa att det var det bästa hon hade hört. Jag tror att jag har funnit kärleken och jag tror att den kommer att stanna hos mig livet ut.

Denne gigant

image137
Ikväll är det
Olof Lagercrantz och jag. I min soffa. Det ska bli spännande. Vi har aldrig mötts förut.

...och det här landet:


You're Turkey!
You have a good deal of history behind you, both good and bad, but through it all, you've become a leader among your friends.  You have an uncanny ability to make friends with people who hate each other, though sometimes you just hate them instead.  Surprisingly fickle, you keep a good balance in your life between religion and humanism, but most people think you're fanatical anyway.  You're Istanbul, you're Constantinople.
Take the
Country Quiz at the Blue Pyramid


Min Vita huset-maraton...

...satte nog sina spår. Jag är alltså den här boken:You're A People's History of the United States!
by Howard Zinn
After years of listening to other peoples' lies, you decided you've had enough. Now you're out to tell it like it is, with all the gory details and nothing left out. Instead of respecting leaders, you want to know what the common people have to offer. But this revolution still has a long way to go, and you're not against making a little profit while you wait. Honesty is your best policy.
Take the
Book Quiz at the Blue Pyramid.


Tack för tipset, Isobel!


Söndagssur

Jag tittar på reprisen av Room Service. De är hemma hos Ebba von Sydow och ska göra om hennes vardagsrum. Under programmets tre första minuter hann de visa boken Ebbas stil fyra gånger. Snacka om produktplacering.

Söndagsdröm

image136
Titta den här fina rödingen som Ullis drog upp i Pottaure för några veckor sen. Jag vill också sitta under solen på en sjö och pimpla.

Åh ikväll är det Ola på teven

image113
Ola vi hejar på dig. Jag är som ett barn på julafton (bara fyra timmar kvar) och Ullis kan göra ditt schlagerdanssteg jätte-jättebra.

Jag gillar Ullis

image135
Här är Ullis med allt sitt lördagsfika.

Ett stycke kvinnohistoria

Min fina mormor är barnmorska och har förlöst typ en hel generation pitebor. Nu har hon gjort en bok om barnafödandet i Piteå älvdal.

Irma Hedkvist, Piteå, som fick vara med om sin första förlossning mellan jul och nyår 1949, var den som tog initiativet.

- Plötsligt är alla borta och ingen finns då kvar som minns, säger Irma Hedkvist som samlade ihop sina tidigare arbetskamrater Birgit Lundqvist, Eira Carlsson, Wiweca Gustafsson och Ann-Marie Rensfeldt.

(Ur
Piteå-Tidningen)

Det är en ära

Åh, Peter Swedenmark gillar den här bloggen. Jag gillar hans blogg också. Peter: Alltid lika vass.

Fast en gång...

...var jag på Ikea i Haparanda. Denna anteckning ur min gamla blogg är ganska kul:

Lördag morgon. Vaknar kl 7. Lovar i ett svagt ögonblick att följa med mamma till Haparanda. Hon ska ha ett möte där. Jag besöker nyöppnade Ikea under tiden. Vilken hysteri alltså.

10.00-10.15: Köar för att över huvud taget komma in i varuhuset. Blir påkörd bakifrån av en kundvagn. Ont i hälen.

10.15-10.30: Orkar inte hysterin så jag sätter mig vid kassorna och stirrar med tom blick.

10.30-10.45: Plockar snabbt ihop det jag ska ha på husgerådsavdelningen. Stekspade, vitlökspress, ishållare med hjärtan och stjärnor, 100 värmeljus.

10.45-11.45: Sover (!) i en soffa vid restaurangen. Sätter på iPoden, lutar mig mot två sköna kuddar och minns inget mer. Undrar vem som såg mig?

11.45-12.00: Köar till kassan. Betalar. Blir hämtad av mamma. Mycket kan man säga om mig, men inte är jag nån Ikea-person.


Överallt kan man skapa sin småstad

Middag på Texas Long Horn, Upplandsgatan. Odenplan alltså. Det kändes som att komma utomlands. Jag blev förvirrad för jag visste inte på vilken sida av gatan jag skulle kliva på bussen hem till Söder.
Ja, jag rör mig i ganska små cirklar. Är oftare i Luleå än på Drottninggatan. En gång när jag var nykär sa jag till killen: Vi bor på varsin sida av Söder, du och jag! Han bodde vid Mariatorget, jag vid Nytorget. Kolla en karta över Södermalm och avgör själva om det var en smart kommentar.

Något jag (och mina gäster) funderar på

image134
Ser ni skorstenen i mitten? Det växer verkligen ur den. Fascinerande.

Luther

I dag är jag ledig. Jag har dåligt samvete.

Yes!

image133
Park Hotell är klara för Hultsfred! hör jag från Aron på
BD Pop. Fatta de kommer rocka! Synd bara att jag inte är nån festivaltjej. Jag vill ha vita nymanglade lakan dit jag åker.

Ps. Killen till vänster på bilden spelar inte i Park. Petter i bandet var i Frankrike eller nåt när bilderna skulle tas, så Cristian och Jonas plockade in den här killen istället. De hittade honom i Boden och tyckte han var så jävla snygg.

Ola gjorde mitt soundtrack

Fredagskrönika här.

Ronnie och jag

En gång ropade jag till Helle Klein över hela ledarredaktionen:
Du går som en gräsklippare över mitt språk!
En gång lutade sig Ronnie Sandahl över räcket vid nöjesredaktionen på plan 6 och skrek till nattchefen nere på plan 5:
Jag ska ha 6000 tecken annars blir det inget!
Vi har stora egon men vi är söta.

The Talk

Du bloggen, det är en sak vi måste prata om. Jag lovar att inte säga Det är inte dig det är fel på, det är mig. Men ändå. Jag orkar inte spela några spel, du måste veta det här om vi ska kunna fortsätta ha en relation.

Jag lovade mig själv att bara vara ihop med dig så länge det är roligt. Krav och prestationsångest har jag nog av när jag skriver mina andra texter. Du är så befriande att umgås med för jag kan vara annorlunda än annars. Skriva mer personligt, med ett annat språk om andra saker. Jag övar mig på att vara mer fri och drastiskt när jag är med dig. Jag behöver inte stelna.

Men du, nu tvekar jag lite. Allt fler läser dig. Det är roligt så klart. Men eftersom du börjar bli så känd märker jag att jag aktar mig mer. Vågar inte vara lika personlig som förut. Håller tillbaka. Tänker efter före. Det händer att jag skriver inlägg som jag raderar en kvart senare - för jag vågar inte riktigt. En blogg som du är ingen fristad. Jag måste stå till svars för det jag skriver hos dig också.

Och du vet. Jag står redan så mycket till svars.

Jag har gjort dig till en snäll blogg. Jag bedriver knappt någon politik här. Därför slipper du många av de elaka kommentarer och utskällningar som kommer till min mejlbox på jobbet. De allra flesta som läser och kommenterar dig är kloka och fina. Men helt fredad är du inte, en och annan högerextremist har hittat hit. Det är som om de kladdar ner dig. Jag får magknip för du skulle ju slippa.

Jag tänker inte göra slut, jag tänker inte lägga ner dig, jag är fortfarande alldeles för förtjust i dig. Jag vill bara tala om att jag inte är nykär längre, du är inte längre självklar, det jag skriver i dig kan omöjligt vara lika öppet och oreserverat som tidigare. Vi får se hur länge det funkar, helt enkelt.

Men vi kör ett tag till. Du är fortfarande mer rolig än tråkig. Puss.

It wasn't meant to be

image132
Här tänkte jag skriva att
Entourage-Eric (Kevin Connolly) kan få mig om han vill. Det blir inget med det. Nicky Hilton är med på varenda Kevin-bild jag googlar fram. Jag lägger ner.

Jag älskar Jonas (och Mark)

Ur Jonas Gardells dagbok:

När vi byggde huset på landet för tolv år sen gick jag runt med en av byggarna och diskuterade avlopp, isolering, takbeläggning och värme och sånt där som ett hus måste ha, vi pratade och avgjorde en mängd viktiga ting. Mark gick bredvid och var alldeles tyst men till slut kunde han inte låta bli att lämna sitt bidrag till huset. Han sa: "Hörni, här tycker jag att vi hänger en tavla som föreställer en fjäril!"

PR-(s)medjan

"Shit vicket tryck! Dom bara: 'Va tycker Moona om att gruvarbetarna bara sitter och chillar?'"
"Å du bara?"
"Ja bara: 'Moona e jälit bissi nu asså - hon harnte tid å snacka om fucking Svappavaara. Hon måsste lyssna på en massa Framtidsdebatt här'"
"Greatmannen. Great. Men den håller kanske inte så länge?"
"Nä. Men sen tänkte jag avleda lite genom å sjunga förom: 'I svappavaaararagruuuva...'"
"Bad Idea! Den flyger ingenstans!"
"Hmmm? Nähä? Men om nån annan sjungerå? Bodis?"


Vem gör den här
underbart roliga bloggen? Jag känner igen både en och två socialdemokratiska pressekreterare i karikatyrerna.

Det där med Luleå

Kuriren-Klas bloggar:

Här, hemma, i Luleå har jag 100 meter till jobbet. 100 meter till stan. 100 meter till pianoläraren och 100 meter till gymet. Man kan bli allt man vill här. Det är bara 100 meter bort, vad du än vill. Jag lovar.

Bästa låten:

image111
Park Hotells Shave your neck från nya EP:n The guest who stayed forever. Exakt 1 minut in i låten kommer en underskön gitarr och sen ökar takten och hela tiden är det... så bra att man går sönder.

På förekommen anledning

Inga anonyma kommentarer tillåts på denna blogg. De stryks direkt. Jag betraktar bloggen som mitt vardagsrum. Det som inte är okej att säga där är inte okej att skriva här. Jag avgör vad som är acceptabelt i kommentarsfältet. Jag accepterar inte elakheter.

Uteplatsen plan 6 kl 16:57

image131
Jag släckte en brand på jobbet i dag. Ni skulle ha sett vad det rykte alltså. Det är inte bara statsministrar som släcker bränder, som Ingvar Carlsson sa. Foto: Ingvar Persson

Såna sms får man inte varje dag

Åsa: Ska vi ses ikväll?
Kompis: Blev precis inbjuden till grannen på striptease så no can do. Och de e sant!

Det var som fanken

image130
Titta. Jag finns.

Tisdagsångest

Jag har jourvecka. Det betyder att mitt arbetspass börjar kl 14 och slutar när ledarsidan är färdig, nån gång på senkvällen. Jag brukar använda förmiddagarna på mina jourveckor till att städa, tvätta, gå till skomakarn, gå till kemtvätten, fixa papper: allt det där som inte blir gjort annars.

Nu står jag inför det delikata problemet att jag redan så här tidigt in på jourveckan har gjort allt det där praktiska. Då väntar det jag gruvar mig för: att skriva den där texten till den där tidskriften. Jag orkar inte ens tänka på det. Det måste bli så bra. Deadline ligger flera veckor bort men jag vet att om jag inte börjar skriva nu genast kommer jag att gruva mig varenda dag fram tills lämning. Det är tur att jag inte känner så här inför texterna i Aftonbladet. Då hade jag varit tvungen att säga upp mig p g a ångest.

Nån som behöver nåt gjort, nåt praktiskt?

Ingen makt åt rasisterna

Samarbeta inte med sverigedemokraterna, skriver jag i dag.

Dagens låt:

Marseljäsen. Den är maffig men jag skulle helst slippa ha den på hjärnan. Sarkozy är en jäkla typ.

Janne har också nytt jobb


Janne Sparrman har också nytt jobb, som omvärldsanalytiker på socialdemokraternas tankesmedja. Den "kärleksfulla kritikern" kan sossarna behöva. En gång i tiden var Janne journalist på NSD, Norrländska Socialdemokraten. Han var envis som få och skrev vackrast av alla.

Jocke is in the house!

image129
Ny vikarie på ledarsidan: Joakim Jakobsson. Det är mycket trevligt.

Välkommen till jobbet Jocke! Hur känns det?

Overkligt roligt! Och lite nervöst. Jag har nypt mig själv i armen flera gånger redan idag. Jag har drömt om att få jobba på en riktigt stor tidningsredaktion sen jag var tolv år, och nu är jag äntligen här. Om jag bara fattar hur skrivaren här på ledarredaktionen fungerar och får hit en ordentlig kaffekopp så tror jag nog att jag kommer fixa det här.

Vad har du gjort innan du hamnade mittemot mig på Aftonbladets ledarredaktion?
Jag har jobbat på SVT och som nyhetsreporter på Metro Göteborg. Och så har jag jobbat som chefredaktör för SSU:s medlemstidning Frihet. Innan jag började jobba som journalist arbetade jag i den kommunala omsorgen, på gruppboende och som personlig assistent.

Vad vill du helst skriva om i sommar?
Helst av allt vill jag förklara varför Sven-Otto Littorins kärleksförklaringar till de svenska fackförbunden är värsta ljuget. Den svenska modellen á la Littorin innebär arbetsfred men maktlösa fackföreningar.

Säg en roman.
Pil i det blå av Arthur Koestler.

Säg en låt.
First Class Riot med The Tough Alliance.

Säg en film.
Jag säger en teveserie istället: Dexter.

Säg vad som är meningen med livet.

Eh, jag tror jag passar på den frågan. Får jag det?

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
En fin väska att bära omkring min nya jobbdator i.

Sluta kokettera

Vem googlar INTE sig själv?

Åh!

image127
Det här halsbandet från OpiumOne vill jag just nu ha mest i hela världen. Finns på
King Lily.

Kärlek

Åsa: Linda på festen i går, hon som sa att hon läser min blogg varje dag för att det är så roligt att läsa vad som händer i mitt liv...
Ann: Ja?
Åsa: Du är min bästa vän. Du läser aldrig min blogg.
Ann: Nä, jag vill älska dig på mitt eget sätt.
Åsa: Du vill inte veta sanningen.
Ann: Nä, jag vill fortsätta leva i en dröm.

What a shame

image126
Nästa gång tar du honom, Sego! Högersnubbar finns det gott om, men det finns bara en som du.

Söndagshäng...

...med Markus och Johannes. De bästa brorsorna jag vet (förutom mina egna).

image122

image123

image124

image125

Södermalm lördag

image120
Ann

image121
Åsa

Det brukar kallas fulblogg när man bara beskriver vad man gör. Jag skulle vilja kalla det här vackerblogg. Ann kom från Luleå igår. Nu tjivas vi som vanligt. Hon är systern jag äntligen fick när jag var 16, helt utan blodsband är hon närmast av alla. Ansträngande nära ibland. Exempelvis spottar hon olivkärnor rakt i vasken. Vi har: ätit frukost i solen, träffat fina
Ronnie Sandahl i ett gathörn, druckit kaffe i solen. Vi ska: svida om och sticka på grillfest hos Ullis. Hon har en fin uteplats med många kalla drinkar. Det är bara lördag en dag i veckan och nu är den här. Puss.

Grattis Anders!

image59
Strålande recension av Anders Paulruds roman Som vi älskade varandra. Jag tycker mycket om den. Anders skriver lätt som en fjäril om det riktigt svåra i livet. Roligt är det också. Jag fnissar och gapskrattar om vartannat, jag känner igen många av historierna från våra samtal. Det här är liksom Anders på riktigt. Han är fin.

Tröttsamt

Jag blev inte kåt på nya Bon. Jag ville bara gå i celibat i hundra år. I debatten mellan Sigge och Karin håller jag på Karin. Det är allt jag planerar att säga om det.

Jag hade aldrig alla rätt

Ännu en ledare om skolan.

Entourage, nja

Alltså jag vet inte. Entourage kan vara förtjusande i sin ängsliga grabbighet. Samtidigt så grunt att den inte ens når upp till anklarna. Underhållning? Visst. Passion? Not in a million years. Jag längtar efter CJ.

Min fina Markus

Uppgivet på en uteservering vid Nytorget:

Jag vill ha en blond tjej som gillar rosa. Ska det va så svårt?

Ni som var där vet vad jag talar om

image119
Kolla den här bilden från min 29-årsfest. Jag börjar genast längta efter Elisa och Christian och jag konstaterar: Jag kommer aldrig mer att ha en fest där alla gäster utom två är kvar till halv sex på morgonen. Man får en sån fest under sin livstid, max.

Nåt för mig?

image118
Ikväll blir det
Entourage-premiär hemma hos mig. Jag har köpt första säsongen på dvd och hoppas bli hooked. Jag sörjer fortfarande sista avsnittet av Vita huset. Men när det gäller tv-serier är mina motton mister du en står dig tusen åter och kärleken består men föremålen växlar. Markus kommer över och gör mig sällskap framför teven.

Det är kul att du har köpt den allra grabbigaste TV-serien
, säger han.

Kolla

Innan jag startade den här bloggen hade jag en annan blogg. Fast den var lite hemlig. Så egentligen har jag bloggat sen nyår.

Det blir som det blir

Jag gillar Matti Alkbergs bloggar på MABD:s hemsida. De kan sluta t ex så här:

Över 100 kommentarer på förra inlägget här. Mäktigt.

Jaja. Skit på er. Hörs sen.

Matti


Åh ja, snart blir det gästblogg

Klas svarar: Ok, jag gör det. Man kan inte svika en fanclub, inte om man som jag - är från Kalix och har råg i rygg.

Klas min drömgäst

Klas Granström bråkar roligt med Stockholm i sin blogg. Jag försöker få honom att skriva en gästblogg här. Hjälp till. Och låt oss hoppas att det inte blir som i lördags. Vi var ett kul partygäng som försökte få honom att komma till Luleå och festa. Men inte då. Klas skulle prompt spela skivor i Boden. Jag menar, i Boden. Då sätter man plikten framför allt.

Mona och Mark i Kalmar

En annan krönika som jag själv har skrivit.

Lycka till, Åsa Petersen!

En rolig krönika i tidningen Kristdemokraten. Jag tror man kan säga att den handlar om mig.

Ur Flaggdag (kom hit å kramas)

Nämen jag vet inte hur många
gånger vi har haft oralsex
bara för att det ska bli
lite bättre stämning
i det här landet.

Bob Hansson

Kändisspotting:

image117
Bob Hansson, poeten. Han är snygg, bohemstylish. Jag kommer alltid på mig själv att tänka att Bob är från Luleå. Men det är han ju inte. Det måste vara för att han är så lik Matti Alkberg, i sinnet och i orden. Fina fina Matti Alkberg. Det är en lulebo det.

(bilden snodd
här)

Hjärta smärta solidaritet

image116

På väg till Kalmar, Mona Sahlin ska hålla första maj-tal där. Jag är en del av journalistkopplet, så klart. X2000 går jävla snabbt, vi liksom ligger ner i svängarna och jag åker baklänges. Får se hur länge illamåendet dröjer.

Om jag sträcker på halsen och tittar några säten bortåt syns toppen av Mark Levengoods blänkande skalle. Han är den "hemliga gäst" som ska intervjua Mona från scenen på Larmtorget. Han har en fin röd sammetskavaj på sig, dagen till ära. När jag var fjortis kunde jag inte tänka mig något snällare än Mark. Det kan jag nog fortfarande inte, fast jag inte känner honom alls.

Valborg/första maj, alltså. Jag minns fjortisfyllor på Storgatan i Luleå. Vi böljade fram och tillbaka mellan Gula Paviljongen och Max. Jag minns bakfulla första maj-demonstrationer. Starka tuggummin så att mamma och pappa inte skulle känna spritlukten när vi sågs efter talet i sporthallen.

Jag kom lindrigt undan de där valborgsnätterna. Flera våldtäkter har varit i natt, läser jag på nätet. Sånt slapp jag när jag var liten. Men jag hörde historier om tjejer i skolan som satte sig i raggarbilar och kördes rakt ut i skogen, söndertrasade.

Jag undrar om de historierna var sanna. Våldtäkterna i kompisgängen, fulla småkillar som gav sig på fulla småtjejer på föräldrafria fester, var det ingen som pratade om. Endast madrassryktena antydde att de skedde.

Jag borde tänka på första maj som en politisk högtidsdag. Stolt arbetarrörelse på gatorna sedan över hundra år. Min fina morfar som hela vägen från skogshuggarkojan i Lyckoträsk till Piteå-Tidningens centralredaktion kämpade för rättvisa med högburet huvud.

Jag är mycket småttigare än så. Jag har blivit ihop på valborg. Jag har gjort slut på valborg. En gång när jag stod vid sidan om första maj-tåget blev jag kär i en av demonstranterna. Jag log mot honom som jag aldrig hade lett förut (så känns det alltid när förälskelsen slår till).

Sånt tänker jag på i dag. Hjärta, smärta, solidaritet. Skön första maj på er.