Håkan i mitt hjärta

image404

Igår tackade vi av Aftonbladets kulturchef Håkan Jaensson med bubbel, snittar och fina tal. Ni vet sedan tidigare hur mycket jag
tycker om honom. Vad ni kanske inte vet, är hur förbaskat rolig Håkan är. Helle Klein påminde om att han kallat henne för Storvulgot och mig för Lillvulgot. Jag hade helt glömt det, jag är ju tyvärr inte så vulgo längre.

Förfäran

Det här är så hemskt så jag orkar inte. Eftersom ingen orkar händer det om och om igen. Sen frågar vi oss: Hur kunde det hända? Jag ber er alla att läsa Linna Johansson i Expressen i lördags. Hon är briljant. Hon tvingar oss att orka och det är enda lösningen.

Läsarmejl kl 08.29 (en morgonpigg läsare)

"Om du lyfte blicken från Monas röv där din tunga verkar ha fastnat skulle du med se verkligheten!"

Det kom ett mejl från Jokkmokk

image448
Min väska med Elmo på.

Jag tror på allvar att jag har Sveriges mest begåvande vän:
Elmo. Nu har det otyget dragit till Jokkmokk igen. Men han skickar en låt på mejlen: den första som är klar till andra skivan.

some how we forgot
all about each other
some how we forgot
one and all

come on down
come and get around
this is a world that no one lives in

Auch, det svider över hjärtat. Elmo sjunger som ett öppet sår om jävla helvetesvärlden. Ändå blir jag upprymd. Det här är pop när pop är livet. Pockande och lockande och envist röjigt. Elmos låtar gör mig lycklig och sorgsen samtidigt, jag vet ingen som honom.

Jag vet bara att så här stavas P-O-P.

Måndagslycka

image447
Jag vet inte hur det går till, men jag kladdar när jag jobbar. På nolltid blir mina datorer och tangentbord och möss kladdiga. Även telefonerna får äckliga hinnor. Nu har Eva tipsat mig om smarta rengöringsdukar. Allt blir rent och fint på ett nafs.

"En väl utförd städning ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar" tänker jag lyckligt.

Fast attans. De här rengöringsdukarna verkar inte särskilt miljövänliga. Alltid är det nån smolk i glädjebägaren.

Folkpartiet tjatar om sossespöket

Läs min rapport från liberalmötet i Västerås.

Ledarskribent - inte av egen kraft väl?

För några veckor sedan läste jag i en blogg att mina kollegor Jesper Bengtsson och Ingvar Persson tog med mig till Aftonbladets ledarredaktion "som sin unga adept". Så pass? Jag anställdes före dem.

I dag läser jag i en annan blogg antydningar om att mina föräldrar skulle ha gett mig mitt jobb.

Vad fräscht ni argumenterar, grabbar!

Nu väntar jag bara på att nån bloggar om att jag, helt säkert, har legat mig till mitt jobb.

Att en tjej runt 30, blond dessutom, skulle lyckas som ledarskribent för att hon "jobbar hårt och skriver bra" verkar tydligen uteslutet.

The winner takes it all

image446
Vinnare i prestigefyllda Arctic Hair Cup:
Mió Evanne!

Han berättar i ett mejl:
"Medan jag stod och jobbade med min hårmodell Petra ljöd en bekant hög röst ur folkmassan.
- Hejja, du kommer att vinna Mió!!!
Det var ingen annan än mamman Ewa Hedkvist Petersen som ropade ut en profetia."

Blondinbella

Men gud. Hon har aldrig dammsugit.

Min chef är rolig

Läs Olle Svennings krönika om "Vi som visste allt", Håkans Arvidssons bok om 68-rörelsen. Den ligger på mitt skrivbord och väntar på att bli läst.

Olle inleder sin krönika så här:
"Hade tänkt skriva en replik till Lars Norén. Men det skulle kräva 1 700 sidor. Därför väljer jag ett enklare ämne: revolutionen."

Modeblogg/Dagens outfit

image445
Nu är jag på plats på folkpartiets kommunala riksmöte i Västerås. Kolla! Bandet till presskortet passar skitbra till dagens outfit.

Katrine Kielos gör våldtäkten verklig

image444
Katrine Kielos

Läs min
krönika om "Våldtäkt och romantik".

Henrik Schyffert i mitt hjärta

image443
Ni måste se "
The 90's - ett försvarstal". Ni måste!

Schyffert förklarar sig mer än försvarar sig. Berättar om ironin som frätte på hjärtat.

"Det svåra är inte att vara ironisk. Det svåra är att ta konsekvenserna av ironin.
Det var lätt att driva med alkisar med hjälp av en iller. Det svåra var att driva med alkisen och illern samtidigt som en av oss i Killing-gänget gick på möten med AA."

Ida Järv tillbaka!

Nu är det dags att besöka Elmos kommentarsfält igen. Jag tror minsann Ida Järv har gått och blivit smart.

Läget

Förlåt bloggtystnad.

Jag har ont i huvet för tredje dagen i rad och är liksom skör, due to many reasons.

Detta har jag gjort i alla fall:


Läst Katrine Kielos knivskarpa och trösterika "Våldtäkt och romantik". Kommer ut på Modernista.
Ätit middag med Eva på Roxy. Det var mycket trevligt och gott. Deras chorizospäckade kyckling är mums.
Fått lön och sett den ätas upp av krediten.

Detta ska jag göra:
Firmafest med Aftonbladet på Moderna ikväll. Henrik Schyffert ska framföra "The 90's - ett försvarstal". Jag längtar nåt oerhört.
Lördag-söndag ska jag till Västerås och kolla in folkpartiet som har riksmöte. Det kanske jag inte längtar lika mycket efter, men ändå.

Puss, puss.

Jag hejar på syrrorna

Läs min krönika om vårdstrejken. I höstas hotade de finska sjuksköterskorna med massuppsägningar - och vann.

Mió min Mió

image441
Min vän Mió Evanne publicerar titt som tätt homoerotiska bilder på sin blogg.

Nu har han drabbats av
betänkligheter: "Har jag varit naiv då jag visat erigerade snoppar och trott att det föll under kategorin amusement? Har jag fallit in i ett klassiskt gubbstraight tänkande då jag klassat porr som penetrering (i min genre då visserligen analt) och undvikit just den?"

Kloka frågor med svåra svar. Jag valde dock att ta det mer skämtsamt:

Åsa Petersen April 22nd, 2008 12:51 am
Jag undrar om du publicerar snopparna för att få fler läsare? Och därmed gå om mig på bloggtoppen? Jag tror det, jag!  Puss!

Mió Evanne April 22nd, 2008 6:56 am
Med tanke på att jag ligger på 18 plats just nu och Åsa på 38 plats, så kan det dessvärre ligga något i det.
Fram med storsnoppen Åsa! Puss!!

Läs...

...tidningen Frihets intervju med mig om att blogga.

Sov gott

image439

Ikväll har jag ätit middag med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, bland andra.

Hon är:
Klok
Rolig
Ilsken
Och jävligt bra på att härma olika kända personer.
Public Service har inte en chans mot Wanja.

Nu går ni med i facket, allihop!

Skynda fynda!

image438
Sivletto.

Spring till
Sivletto på Malmgårdsvägen 16-18 och köp Cheap Monday-pjuck! Ljusblå för bara hundra spänn, toppen!
Sedan Sivletto flyttade ner i källaren igen har det blivit hur mysigt som helst. Man kan fika och klippa sig och när man väl har börjat, slutar man aldrig prova deras söta 50-tals klänningar.

(Om ni undrar hur det går med mitt köpstopp är det ajöss med det)

Åsa, arkivarien

Min stora ångest (eller okej, en av de mindre) har länge varit att jag sällan sparar nåt jag skriver. Inte en enda krönika från Aftonbladet, till exempel. Texterna har legat och drivit vind för våg i olika arkiv. Läskigt!

Men nu är det ordning på mig. Jag har plockat fram och sparat nio års krönikor i prydliga word-dokument. Det blev en hel del kan jag säga. 815 sidor närmare bestämt. Om jag orkade skulle jag räkna antalet krönikor också, men det orkar jag inte.

När man arkiverar läser man. Jag kan avslöja att jag har haft mina toppar och dalar. Det första året på Aftonbladet, 1999, var jag väääääldigt brådmogen (läs tråkig). Jag ville väl visa att jag dög.

Ett guldkorn från 1999 hittar jag ändå:

Kampen mot Konsum går vidare

Aftonbladet 1999-11-20

På Björkskatan i Luleå, bredvid högstadieskolan, ligger en Konsumbutik. Den är en del av min barndom. Stressiga fredagseftermiddagar då mamma och pappa storhandlade: tio liter mjölk, tre kilo pommes frites, en bal toapapper.
Själv trånade jag framför hyllorna med kontorsmaterial. Tänk om man ändå hade rosa brevpapper med hästar på.

Några år senare, när jag började högstadiet, blev Konsum på Björkskatan det första målet för mitt politiska engagemang. Utanför butiken möttes jag av skylten "Skolungdomar välkomna efter skoltid, klockan 14". Högstadieelever som ville köpa mellanmål fick snällt uppsöka Ica mittemot.

Diskriminering! tjöt det i mitt fjortonåriga huvud. Sedan såg jag till att bli invald i Konsum Björkskatans butiksråd, i sann kooperativ anda utsedd av en butiksstämma. På första mötet med butiksrådet tog jag i ända från tårna: "Man kan inte dra alla elever över en kam. Bara för att några snattar och busar kan man inte stänga ute alla elever. Det är kollektiv bestraffning, och det är förbjudet."

Konsumföreståndaren log överseende, sa att han förstod mina synpunkter och bjöd på ett wienerbröd till. Men skylten togs inte ned. Jag hoppade av butiksrådet på nästa Konsumstämma.

Nu, nära tio år senare, kampanjar centerns ungdomsförbund mot diskriminering av unga. Som exempel på sådan diskriminering nämner de Konsum på Björkskatan. Det är länge sedan jag handlade där, jag har lämnat Luleå och mina föräldrar har flyttat in till stan, men skylten om att skolelever inte är välkomna hänger tydligen kvar.

I radions Studio Ett intervjuas elever på Björkskataskolan. "Det är ju bara några elever som beter sig illa. Därför får ingen komma in. Det är fel", säger de på klingande lulemål.

Chefen för Konsum Norrbotten, Sture Aronsson, försvarar sig med att skoleleverna busade i butiken innan förbudet fanns. "De använde frimodigt med könsord", säger han i radion.

Det är som om tiden stått still.

Jag blir både glad och arg. Glad därför att eleverna på Björkskataskolan fortfarande opponerar sig mot Konsumbutikens diskriminering; debattens vågor går lika höga nu som de gjorde för tio år sedan. Arg eftersom Konsumledningen fortfarande inte har lyssnat. Unga som tycker blir ofta ignorerade, just på grund av deras ungdom. Vuxenvärlden tänker att förståndet kommer med åldern och bjuder på ett wienerbröd till.

Sedan talas det om en ungdomsgeneration som inte längre bryr sig, som hellre vill bli kändisar än förändra världen.

Men det stora engagemanget växer ur det lilla. Att plocka ned skylten utanför Konsum på Björkskatan vore inte bara att stoppa diskrimineringen, det vore också att bekräfta högstadieelevernas ilska och visa att deras åsikter räknas.

För en sekund önskar jag att jag vore fjorton igen. Kampen mot Konsum går vidare.

Håkan lovely as usual

Eva F är på extralång konsert med Håkan Hellström på Fryshuset ikväll. Hon messar:
Alla kan hans texter, alla älskar honom, men hemligheten är att han älskar oss tillbaka.

muf

Stureplan.se intervjuar Blondinbella:

Sitter du på bussen nu?

- Ja.

Hur känns det? Är det äckligt?
- Jag känner liksom: "Vem har suttit här innan mig? Är det någon äcklig person? Är det en socialdemokrat? Är det någon tjock person?"

Logiskt - Petter feat. Säkert!


Det här är den finaste låten med den finaste videon.
Petter är coolast i stan som vågar säga som det är.
Jag lyssnar med gråten strax under ytan.

Petter:
Hej jag heter petter, mitt liv är som ditt
vet inte om du sett det, men de liknar mitt shit
för jag ser allt svart på vitt, alltid missnöjd med nåt
grubblar över saker som jag nog aldrig förstått
deprimerad mellanåt, de jag bär på e svårt
jag tycker synd om mig själv när jag jobbar för hårt
lovar o inte håller det, som driver mig finns där
jag gillar dom som delar mitt synsätt o flyger i min sfär
kanske tappat det helt, spelat för många spel
målat in mig i ett hörn, fått en törn
det är då jag hatar mig själv, och kommer på det
för jag har ingen jävla aning om vafan jag håller på med

Säkert!:
Det är så logiskt, alla fattar utom du
du har inte en aning, du har inte en aning, aning
det är så logiskt, alla fattar utom du
du har inte en aning, att jag tänker på dig precis just nu

Det är lugnt

Ullis tänker inte hämnas på mig. Hon verkar knappt ha märkt att jag har varit borta. Vi ska fika imorrn och jag ska sluta tro att hela jävla världen kretsar kring mig.

Go Eva!

Jag kan tala om att min nya arbetskompis Eva Franchell är ett riktigt modelejon. Alltid snyggt klädd och i dag när jag snavade in på redaktionen (lite för sent) utbrast hon:

"Åh vilken söt topp! Är det Jenny Hellström?"

Bruden har koll.

Trevlig helg allihop!

I dag har jag vaknat på fel sida, sur, trots att det är fredag. Försökte bli gladare genom att sätta på mig min finaste topp, en prickig sak från Jenny Hellström, men det hjälpte inte. Jag har jobbat för mycket och saknar mina vänner: Ullis, Ann, Elisa, Cecilia... Tänk om de tror att jag skiter i dem och hämnas med att skita i mig? Då blir jag helt ensam och sorglig.

KAO

Läs min ledare om Kristina Axén Olin.

Apropå JumperJag är en så kallad Late Bloomer. Började hångla med killar på allvar först när jag var 19. Den första killen svek mig förstås. Jag väntade förgäves på hans samtal i min etta i Luleå medan jag lyssnade på Jumper:

"Tapetklister under mina skor
Du är så mycket vackrare än vad du tror
Jag vågar inte
Jag vågar inte"

Halmo är född!

Hampus och Elmo är två viktiga personer i mitt liv. Ikväll när jag kom hem från jobbet satt de och pratade över MSN. Jag bad Hampus hälsa till Elmo.
Jag sa: "Kan du skicka en puss till Halmo?"
Halmo. Det kommer bli ett begrepp. Så himla praktiskt när jag behöver bunta ihop de två spolingarna.
Eller om de ska bilda ett nytt popband? Halmo är det nya Jumper.

Fegt, fegt, fegt!

Läs min ledare om riksdagen som i dag sa nej till homoäktenskap.

Axén Olin avgår

Kristina Axén Olin, moderaternas finansborgarråd i Stockholm, avgår.

"Jag älskar stockholmarna och Stockholm. Det här har varit ett tufft beslut. Men priset för mitt uppdrag är för högt. Just nu är detta det rätta för mig och min familj. Nu får jag den tid för oss som vi så väl behöver", skriver hon i ett pressmeddelande.

Axén Olin, sluta vara duktig flicka, skrev jag i Aftonbladet den 17 juni 2007.

Släckt var det här

För en stund sedan var Aftonbladets redaktion tyst, mörk och förvirrad. Hela Globenområdet och Tyresö hade strömavbrott. Förutom nyhetsledningen på plan 5, som drevs av reservaggregat, var det bara Olle Svennings och min dator som funkade. Där ser man vilka som räknas när det gäller!

Supersnyggt!

image437
Så här glammiga såg min snygga vän
Mió och hans snygga son Adam ut för länge sen. Häftigt va? Åh, ljuva 80-tal, kom tillbaka!

Homoäktenskap, var god dröj?

Snart börjar riksdagsdebatten om könsneutrala äktenskap. Jag sitter redo framför datorn för att titta på webb-sändningen.

Jag kan redan på förhand säger att jag är less. Alla riksdagspartier utom lilla, lilla kristdemokraterna säger ja till homoäktenskap. Majoriteten är alltså förkrossande.

Men blir det nån ny äktenskapslag i dag? Troligen inte. Alliansen låter de moralkonservativa kristdemokraterna sätta stopp. Regeringen vill "ta det lugnt" för att "visa respekt" för Göran Hägglund & Co.

Det räcker med att fyra (!) riksdagsledamöter från moderaterna, folkpartiet och centern röstar för socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets förslag. Då driver riksdagen igenom en könsneutral äktenskapslag på egen hand.

Kom igen nu! Var inte så fega! Följ era hjärtan istället för partipiskan.

Läsarmejl om Engla

"Åsa!

Förra veckan mötte jag en i vanliga fall sansad kvinna som ville att den som dödat Engla skulle få dödsstraff. Han skulle få "plikta med sitt liv" som hon sa. Tyvärr tror jag att vi nu kommer att få se mycket hat.
Din ledare är ju otroligt balanserad. Det som behövs nu är konkreta förslag om vad man kan göra för att förhindra dessa brott, så att vi inte hamnar i ett vakuum där människors frustration övergår i lynchstämning.

Kram"

Krönika

I dag skriver jag: Engla mötte ondskan

Jag ljuger inte

Christer i P3 ville att jag skulle göra deras moraltest. En telefonintervju på 20 min.

Det lät toppen ju. Men:

"Hej Christer!
Åh, smickrande. Och det vore kul.
Men problemet är att jag stammar. Med både radioskräck och telefonskräck som följd.
Så jag måste tacka nej.
Åsa"

Ni kanske tänker att jag borde känna mig handikappad när jag svarar så. Lite kanske. Men starkare är känslan av lättnad:

Jag ljuger inte längre om min stamning. Jag svarar inte "Nej, den morgonen är jag tyvärr redan bokad" när sanningen är att jag på grund av stamningen inte kan/vågar sitta i teves morgonsoffor.

Kl 21

Tänd ett ljus för Engla kl 21 ikväll!

Engla, ängeln

Jag har skrivit om Engla i dag. Jag är matt i själen.

Skamligt, Elmo!

image436
Min vän
Elmo (bilden) vill inte köpa min bloggbok. Han tänker sälja den själv istället:

-----
Postat av: elmo

Köpa och köpa.

Själv har jag suttit på biblioteket hela morgonen. Om du undrar varför så är det för att jag har suttit och skrivit ut din blogg sida för sida i flera exemplar. 2 :- för varje printat A4 landade slutligen på 804:-
Men det är pengar som jag räknar med att få tillbaka då jag själv tänker sälja boken. Mackan och Hampus har redan bokat varsit ex. Har några till köpare på gång. Det jag undrar är som så att kan du signera i alla fall hampus exemplar? Han undrade om detta var möjligt och jag lovade att kolla upp det. Om du går med på det så kanske vi kan göra någon deal, typ att du får 10% att vinsten på de signade exemplaren (om det blir fler än ett).

Hör av dig när du ser det här / Magnus (elmo)
2008-apr-14 @ 14:29
-----

Jag blir tokig på den där ohängda ungen.

Min käre

Jag kan inte sova. Min karl sover för länge sen. Jag sitter i soffan och tittar på hans rufsiga kalufs i sovalkoven, kan inte riktigt vänja mig vid situationen: Att Ha Funnit Kärleken.

Fatta hur länge jag gick omkring och bara: "Det finns ingen för mig. Det finns det faktiskt inte". Alla jag testade kändes fel, antingen i kroppen eller i hjärtat. Eller så var jag fel för dem. Det var åratal av mismatches i relationer fulla av tvivel. Åratal av först hoppfulla, sen misströstande barkvällar. Alla som säger att de bara går ut för att dansa ljuger. Det slutar ändå med fylle-sms.

Livet är inte lätt nu heller. Men han är här nu. Jag tror på honom. Jag tror han tror på mig.

Robyn för fanken!Jag har efter noggrannt övervägande kommit fram till:
1) Det här är världens bästa låt
2) Av världens bästa tjej

Engla

42-åringen har erkänt. Även mordet på Pernilla i Falun 2000.

Englas kropp har hittats i Gästrikland.

Jag vet inte vad jag ska tänka eller skriva nu. Jag kan inte andas.

Lilla Engla, du är en ängel.

Världens längsta storstadsweekend

image435

Nu kan du köpa min blogg som pocketbok på Vulkan!

Det här är första året på Åsa Petersens privata blogg. Där presenterar hon sig så här:
Ledarskribent på Aftonbladet med planer på att bli popstjärna. Skoja ba! Älskar romaner och rock och romantiska komedier. "Det opraktiska är det enda praktiska i längden" skrev Gunnar Ekelöf och det är så himla sant.
Följ Åsa Petersen mellan februari 2007 och februari 2008. Det är jobb och fest, hjärta och smärta, singelliv och tvåsamhet, storstadsliv och småstadslängtan. Alltid med musik i öronen.
Det är livet, helt enkelt.


Köp boken
här!

Janne Sparrman rules

Här ger han förslag till politiska dokusåpor:

Maud Olofsson kan leda ett program från Stureplans svamptak. Men vad ska det heta? Kanske "Helt såld"?

Peter Swedenmark rules

Den här gången skriver han klokt om Varg.

Sådan är kapitalismen

Jag är förkyld ikväll. Så jag ligger hemma i sängen. Så himla synd, jag skulle ha gått på Girls Night på Grandpa. Jaja, nu är det som det är. Istället ska jag äta skinkmackor, dricka the och läsa Mats Strandbergs Bekantas bekanta. Han skriver bäst chicklitt i Sverige.

Vet ni vad jag tänker? Att det är skönt med köpstopp. Varenda modebloggare skriver om Marimekko för H&M, som lanseras i dag. De största märkena får mest textreklam av de kändaste fashionistorna.

Jag läser modebloggar som fan, de är i allra högsta grad "konsumtionsdrivande". Jag kommer aldrig att bli nöjd med min garderob och mitt utseende så länge jag lever. Jag kommer alltid att vilja köpa mer. Jag kommer tro att jag måste för att duga.

Det är så den är uttänkt, den nya skönhetshetsande kapitalismen. Just nu har jag paus från den.

...Ja, alltså, om man räknar bort en klänning från Tjallamalla som jag inte kunde motstå förra veckan (Ni får ursäkta modellens förtryckta hållning, klänningen är mycket schystare när man är stolt):
image434

Senaste nytt från ledarskribenten

I dag skriver jag om äldrevården. Våra gamlingar får inte nog med hjälp när de har ont i själen. Fast döttrarna och fruarna som sköter om sina anhöriga tjugofyra-sju ska få mer stöd av samhället. Det är bra.

Jag missade Björn!

image399

Jag var på sommarfest (det faktiska vädret bryr vi oss inte om) på Sund Kommunikation ikväll. Min vän Emil hade inrett lokalerna, de var mycket fina. Men jag missade Björn Gustafsson! Han överraskningsståuppade en liten stund innan vi kom! Fatta missen!

Min kille: "Det var tur det. Annars hade du legat med honom"

Hagelbössa och älgstudsare

Ingvar kommer in på jobbet, nyklippt och fin.

"Vet du vad jag mer har gjort idag? Jag har köpt vapen av en 80-årig gubbe i Filipstad."

Det är tur att det finns åtminstone en riktig karl på den här redaktionen.

Så glad, så glad

En kompis hittade detta i tidningen Levas decembernummer:
image433
Det är en sopig bild men Leva utser mig till en av årets 100 inspiratörer:
"Åsa Petersen, ledarskribent på Aftonbladet tillika författare till Bortom normen 2.0, för att hon slåss för alla människors rätt att vara sig själva, oavsett kön, etnicitet, sexualitet eller funktionshinder."

Heja Brolle!

Jag tycker att Brolle är underbar. Jag tycker att den där TV 4-snubben har gjort bort sig nåt oerhört.

Självklart håller jag på Team Brolle i Körslaget. Inte bara för att bodentjejen Linnéa Bäcklund är världens bästa solist. Också för att Brolle är världens snyggaste när han svänger höfter till Suspicious Minds:

 

Städa, städa varje tisdag

Ikväll har min lägenhet blivit skinande ren.

Jag premiärkörde min nya dammsugare, en hederlig men modern Electrolux. Som den sög! Det var en ren fröjd.

Min hjärtevän skurade köket:

"Åsa, har du några tops? Jag ska rengöra spisen."

Fatta vilket kap jag har gjort.

Eva is in the house!

image430
Aftonbladet har en ny ledarskribent: Eva Franchell.

Välkommen till jobbet Eva! Hur känns det?
Det är så roligt att komma tillbaka till Aftonbladet.

Vad har du gjort innan du landade på Aftonbladets ledarredaktion?
Jag har arbetat som journalist i över 20 år. Under nästan hela åttiotalet var jag till exempel här på Aftonbladet. Efter det har jag forskat och undervisat på Stockholms universitet. Jag har varit informationschef på TV4 och pressekreterare hos Anna Lindh, både på Miljödepartementet och på UD.

Vad vill du helst skriva om?
Den första mening jag skrev som anställd journalist var "Vi hyllar det fria Vietnam". Nu vill jag skriva om fred i Irak. Men annars skriver jag gärna om ekonomi och rättvisefrågor. Bara jag får vara i opposition är jag nöjd.

Säg en roman.
Vi, de drunknade av Carsten Jensen. Min pappa var sjökapten och vi har tillbringat somrar i Marstal, jag älskar boken!

Säg en låt.
Intervention med Arcade Fire.

Säg en film.
När seklet var kort av Jirí Menzel. Jag var osäker på hans namn, men jag hittade det på prettoklubben.com, sån är jag.

Säg vad som är meningen med livet.

Att få barn. Att leva lycklig.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
Fred, vår, i den ordningen.

När vargen kommer

image429
Peter Stormare som Klemens.

Varg. Inte trodde jag att jag skulle älska den så. Men här har vi årets bästa film, utan tvekan.

Renskötaren Klemens (Peter Stormare) och hans brorson Nejla (Robin Lundberg) lever på vidderna. De kan knappt andas något annat än fjällluft. De tämjer sina skotrar som vilda hästar och lever efter renarnas rytm. Livet som sydsamer är inte alltid enkelt. Traditioner krockar med moderniteten. Borde ni inte sälja renarna före slakten? Ska inte Nejla gå i skolan som andra pojkar?

Långsamt varvas dramat upp. En varg har siktats i trakten. En natt river den 5-6 renar. De ligger och kvider i sitt eget blod när Nejla hittar dem. Han orkar först inte se. Sedan tvingas han skära halsen av en svårt riven kalv. Han klappar den varligt innan han hugger.

Vargen kommer tillbaka till sin brottsplats, som då blir Klemens och Nejlas brottsplats. Vargen är fridlyst och jakten på tjuvjägarna startar. Klemens och Nejlas tvingas in i en långvarig ångestspiral. Rättvisan har sin gång medan deras liv på randen till det vilda ställs på sin spets. Vad är rätt och vad är fel? Vad är skuld och vad är oskuld?

Jag vet inte. Jag vet bara att jag verkligen förstår dem.

Peter Stormare är strålande som Klemens. Han är känd för sina machoroller i Hollywood. Här skjuter han gevär, kokar sina kläder i en panna på spisen, sover på skinnfällar i snön. Ändå lyckas Stormare med konststycket att inte vara det minsta macho. Han är bara rejäl. Bister men varm. Med en villkorslös kärlek till sin lärjunge Nejla. Som svarar med respektfull lojalitet. Banden mellan Klemens och Nejla kan vara årets kärlekshistoria.

Inga Sarri porträtterar den starka samekvinnan Risten, Klemens mamma och Nejlas farmor. Hennes hjärta bankar hårt under vackra samesmycken. Hennes hållning är lika stolt som de sammantagna Jämtlandsfjällen. Risten skulle man vilja luta sig mot när det blåser. Fast hon skulle nog tvinga en att stå stadigt på egna ben.

Manuset är Kerstin Ekmans. En sidohistoria i hennes roman "Skraplotter" har fått växa till sig. Hon återvänder till jämtländska Valsjöbyn, där hon bott i över två decennier, för att berätta. Daniel Alfredsson står för regin. Han låter dov musik vina över vidsträckta snöhav och höga, tysta fjäll.

Han gör succé.

Skam över kommunerna

Porta inte barn från dagis, skriver jag i dag.

En åsiktsmaskin i vardande!

Ur mammas och pappas klippbok. Jag skrev mina insändare med fin skrivstil på fint brevpapper med bananer på.

image427

image428

Kulturens hus

Stadsbiblioteket i Luleå har flyttat in i Kulturens hus. Där är det bra för barnen.

image426

image425

Luleå i bilder

image418
Shopping utan att shoppa. Jag har ju köpstopp.

image419
Kollar Elmos pressklipp med bästa Petra och Aron.

image432
Mormor Irma och jag.

image421
Bus på Gültzauudden.

image422
Hampus på Gültzauudden.

image423
Pappa.

image424
Hemma i Stockholm igen åkte vi raka vägen till Farsta för att smälla i Elmo och Arvid tacos.

(Foto: Hampus)

Sex-sms

Läs min senaste krönika om det politiska läget i Finland.

Matsensation

image417
Mästerkocken Simon Lahti.

Jag sa ju att vi ägnade stora delar av helgen i Luleå till att äta. Bästa nyheten i stan på länge är
Hemmagastronomi. Mästerkocken Simon Lahti har öppnat en matstudio i vackra Norra hamn. Där kan man lära sig att laga (och äta!) gourmetmat.

Pappa tog med oss dit i fredags kväll, på premiär. Man kom in genom dörren och fick ett glas bubbel. Man gick vidare och plockade delikatesser: renkött i många former, löjrom, underbara praliner. Sedan kunde man vara med i en frågesport för att vinna en delikatesslåda. Tävlingsmänniskan i mig vaknade. Jag sms:ade som en galning till mamma för att hon skulle hjälpa mig med frågorna. Ett högst asocialt beteende på en så fin restaurang.

Jag vinner nog ändå inte. Som utslagsfråga skulle man gissa hur mycket en parmaskinka vägde. Jag gissade fel på flera kilo, fick jag klart för mig. Då sa jag till min kille att vi skulle leta upp våra svarslappar i svarslådan och ändra. Han lyckades hindra mig i sista stund.

Jag blir galen! Jag vill ha delikatesser!

Luleå sweet Luleå!

Det här är min bästa måndag på länge. Helgen i Luleå var störtskön. Min kille gick rakt in i allas hjärtan. Precis som han gick rakt in i mitt när vi träffades.

Vi ägnade stora delar av helgen åt att äta. Souvas och laxgryta med mina föräldrar, våfflor hos mormor, chips och godis med mina tjejkompisar. Stooora frukostar. Så nu har vi bestämt oss för att banta.

Helt i linje med det åkte vi ut till Farsta i går kväll, och lagade tacos till Elmo och Arvid. Till efterrätt blev det glass med färsk ananas.

Mums. Livet är härligt.

Fina killar på Kocksgatan

image416
Markus, Hampus och Aron.

Luleå sweet Luleå

Min arbetsvecka går mot sitt slut. Ikväll flyger vi till Luleå. Jag längtar nåt vansinnigt, har inte varit hemma sedan i julas. Det känns som värsta långsemestern, trots att den bara varar tills på söndag.

Det här står på programmet: Fotvård och massage på Behandlingscentret (måste använda presentkorten från i julas). Långfika med Aron och Petra. Middag med mamma och pappa och mormor. Myskväll med Ann och Cina och barnen. Och snö! Och is! Och slappa i soffan!

Nu ska jag hem och packa. Som vanligt tar jag med flera par skor så pappa kan smörja dem ordentligt.

Bredbandsuppror!

I dag skriver jag om bredbandsbolagen. Eller "dumbolagen", som min kompis Cecilia kallar dem.

Världens bästa serietecknare!

image415
Liv Strömqvist. Foto: Paul Ström.

Läs en intervju med Liv Strömqvist
här. Läs sedan Einsteins fru.

Jag längtar


Åh, Jessica!

image414
Sarah Jessica Parker i ny outfit. Ebba von Sydow tycker det ser
konstigt ut. Hon ska då alltid klaga. Jag tycker Jessica ser underbar ut. Vill du träffa mig när jag kommer till New York, Jessica?

Triangeldrama i Hollywood

Via Kim hittar jag det här roliga: HE'S FUCKING BEN AFFLECK!

Jag shoppar inte!

Köpstoppet har nu pågått i en vecka. Inte ett endaste litet halsband har jag köpt.

Det är inte det minsta jobbigt. Bara skönt. Jag slipper springa i affärer för att hålla garderoben uppdaterad. Jag slipper ha ångest över min slösaktighet. Jag läser inte ens
Sofis mode på måndagslunchen. Istället tittar jag djupare i garderoben - och använder allt fint jag redan köpt.

Från början skulle köpstoppet pågå en månad, från 25 mars till 24 april. Nu är det förlängt till den 15 maj. Jag åker nämligen till New York den 16 maj. Där ska jag köpa ett och annat plagg till vårdgarderoben. Men innan det - intet.

Här är en annan tjej med köpstopp: Fru Tureson.

Stockholm, tisdag kväll

image413
Ånej, jag missar Elmo.

Det är världens kväll i Stockholm!

Elmo spelar på Kafé 44 kl 19.30.
Anton Björkenvall spelar på Alcazar (Nalen) samma tid.

Jag kan inte gå på nån av spelningarna för jag ska, trots stenhård förkylning, till finska ambassaden på middag. Passar bra med tanke på att utrikesministern Ilkka Kanerva
avgår idag. Han har skrivit alldeles för många sex-sms.

Åh vad jobbigt!

Den här bloggen har legat nere sen i lördags. Blogg.se har bytt server eller nåt så jag har inte kunnat komma in. Naturligtvis har jag haft lust att blogga massor under tiden, som detta i söndags:

-----

Det var förvirrat vid frukosten i morse. Mobilerna visade en tid, datorn en annan. Jag kom på att vi kanske hade gått över till sommartid under natten. Jag håller aldrig reda på sånt.

Min kille erbjöd sig att ringa till Fröken Ur. Han kan numret, 90 510, i huvudet. När han var liten brukade han ringa dit. Han trodde att Fröken Ur satt och läste upp tiden på riktigt.

Jag nöjde mig inte med det. Började ifrågasätta varför man ställer fram klockan när man går över till sommartid, och ställer bak den för vintertid. Borde det inte vara tvärtom?

Min kille, alltid på Fröken Urs sida, blev frustrerad.

"KAN DU INTE BARA LYSSNA PÅ HENNE!?", utbrast han till slut.

-----

I måndags hade jag en ledare om homoäktenskap, som gräver kristdemokraternas grav. Läs den
här.