Småstadsskönt i Sthlm

Först är man lite deppad och tom och trött. Sen går man till Harran och hämtar mat. Där inne är det varm lördagskväll. Vanliga servitören säger:

Hur mår din mamma? Hälsa henne.

Sen ska man ta en kopp turkiskt the. Servitören:

Men kan du lära dig det där nån gång! Kolla här. Så här gör man.

Cecilias succé

image65
Min fina vän Cecilia får
fina recensioner för sin folkmusik i Upsala Nya Tidning.

Rapport från en provhytt

image60
För liten.

image61
Kan nog bli lite trångt.

image62
Som en smäck!

image63
Den tar vi. Lite skitig men då kan man pruta och förresten är skit det nya snygga.

Markus here I come

Jag är på alla sätt förberedd för dagens second hand-runda med Markus. I går kväll framför filmen gjorde jag värsta fotvården, så nu kan jag traska hur långt som helst. Plus att jag har införskaffat en klädnypa till näsan, så jag slipper lukta på gammkläderna. Men Markus kommer att bli fin, till honom ska vi hitta en beige gubbjacka. Jag tycker det ska vara rutigt foder.

Den som sa det hon var det

Själv skulle jag nog inte orka blogga. Jag tror jag skulle jobba ihjäl mig. Blogga före frukost och efter middagen och mitt på helgen, när jag egentligen borde hänga med dom jag tycker om på något fik. Eller läsa en bok.
Dessutom skulle jag ha svårt att dra gränsen mellan offentligt och privat. Jag är rädd att jag skulle ge mer och mer av mig själv tills jag bara var statist i min egen blogg. Vad skulle min familj och mina kompisar tycka om att ständigt bli omskrivna?

Så skrev
jag sommaren 2005. Stor humor så här på fredagsnatten. Framför bloggen.

Brittish at it's best

image60

So tell me about the lilys?
I dare you to love me.

Imagine me & you (there goes the bride) är betydligt mer sevärd än titeln och omslaget antyder. Om man gillar socker med lite salt i.

En man som smälter i munnen

image59
Pralinen.

Anders Paulrud kommer snart med romanen
Som vi älskade varandra. På måndag deltar han i en författarläsning inför bokhandlare på Dramaten. Nyss kom inbjudan hem till Anders, i form av en ask exklusiva chokladpraliner.

Kerstin Ekman presenteras som pralinen Skogstjärn.
Håkan Nesser presenteras som pralinen Barbarotti.

Anders har fått en hjärtformad nougatfylld pralin uppkallad efter sig. Den heter Love.

Anders undrar:

1) Har nån på marknadsavdelningen på Bonniers läst den jävla boken?
2) Ska jag kommentera det på nåt sätt? Det finns bara ett sätt att stoppa mig - i munnen!

Maktperspektiv

image57
Foto: SVT

Göran Persson säger en rent fantastisk sak om Irak i
Ordförande Persson, del 4.

Det finns ingen annan som just nu far mer illa av det här kriget än Tony Blair.

Vad jag vet var det inte Blairs barn som slets sönder av bomber eller tystnade i ångest. Däremot var det Blair som tillsammans med Bush släppte bomberna.

Cheek to Cheek

Åh jävlar!
Jag lyssnar på singeln för första gången.
JÄVLAR VAD BRA CHEEK TO CHEEK MED SAHARA HOTNIGHTS ÄR!

(lyssna
här)

Markus med k

Mackan, Johannes och jag var på invigningsfest för Grandpa vid Fridhemsplan. Massa vackra människor i svart, massa stilrena vodkadrinkar, Sahara Hotnights på scenen. Sköna nördstämningen från affären på Söder har inte riktigt hängt med till Kungsholmsfilialen. Men Johannes har gjort en fin, röd fondtapet med revolrar i medaljongmönster (!) som bara måste ses.

Det roligaste var när en mycket moderiktig snubbe kom fram till oss med digitalkamera och block.

Får jag fota er? Jag kommer från modebranschens egen tidning XXX.


Mackan och jag tappade hakan. Men Mackan fann sig snabbt.

Okej då. Markus med k.

Ingen skyndar sig in

Utanför min port står det ett par som ömsom låtsasboxas, ömsom pussas. Helt uppenbart nykära. Nog är det vår allt.

Mackan och Måns

Mackan är här. Vi ska snart gå på vernissage och kanske en invigningsfest. Mackan var nyss och åt en pizza. När radion började spela Måns Zetterwalls Cara Mia ropade en liten pojke:

Åh Cara Mia! Jag är kär i honom!

Stämningen på pizzerian blev genast familjär.

Kära Christian

image57
Det här är Christian, min kära vän. Han syns lite dåligt men igår sågs vi på vårkänslor och drinkar. Enda problemet var att jag hade glömt att han är typ dubbelt så stor som jag så jag kan inte dricka i samma takt som honom. Det blev en svår natt och en skakig morgon. Men det var det värt.

Eufori

Jag har ju varit med om andra vårar. Men jag har varit så upptagen av att vara lycklig (2005) eller olycklig (2006) att jag ändå inte har varit med. Ikväll är det annorlunda. Jag har varit med! Alla snygga tjejer i lågskor, alla fina killar i bara skjortan. Den första solen och värmen som vi slukade ihop. tills vi huttrade hem i alldeles för korta kjolar och tunna jackor. Snälla vår lämna mig inte. Det är du och jag nu.

Vardagskärlek

Svante Lindqvist sjunger När luffarna slipper att vandra på en spelning med JP Nyströms och pappa ringer upp mig på mobilen. Efter sista tonen lägger han på och jag har fått en dos kärlek och hopp direktlevererad från Luleå.

Flyttgeneral, inte ledarskribent

Jag står inför mitt livs hittills största utmaning: att ro ledarredaktionens flytt från plan 6 till plan 7 i hamn. Säg Hurts! till mig de närmaste veckorna och du får spö.

Snart är det juni

Nu blommar häggen hemma i min by
Och över gården flyger nässelfjäril
I kökssolstrimman värmer sig min barndoms katt
Det doftar kaffe
ifrån mormors kök
Min längtan hem är större än jag tror


Ingen sjunger från hjärtat som Svante Lindqvist,
JP Nyströms.

Blåsippan ute i backarna stå

Det är vår och det pirrar i magen. Pirr pirr.

King Lily i mitt hjärta

image55

Inget att göra på torsdag kväll? Besök King Lily i hörnet Södermannagatan/Kocksgatan. Finare kläder har aldrig siktats på Södermalm.

Bloggen tar över mitt liv

Nu har det hänt.

Nyss fick jag sms med roliga upplysningar som slutade med: Men detta är megahemligt! Får inte avslöjas i blogg. Lova!

Mina vänner litar inte längre på mig.

Det vet ni väl att jag är TYST SOM EN MUSSLA. På allvar. Puss.

Han som bestämde

Göran Persson befinner sig i fritt fall, skriver jag i dag.

Pärlan från Luleå

image54

Fina Mackan finns numera på MySpace. Du besöker honom
här. Vi träffades första gången midsommarnatten 1998 vid en rostbrun Volvo på en gårdsfest i Svartöstan i Luleå (Jag tror det var Kalle Nymans gård). Där blev vi kvar timme efter timme. Jag hade dittills aldrig haft så roligt. Solen gick så klart aldrig ner, nån spelade saxofon i varmdiset, vi fick mer och mer vin. Till slut blev Mackan antastad av en kille som sa att han ville låna hans korkskruv. Det var tider det.

Äntligen, Erik på svenska

image24

Erik Zettervall har äntligen laddat upp två av sina svenska låtar på MySpace. Det är grejer det! Lyssna på En kär sekundär och Jag känner igen dig
här. Första gången jag hörde dem la jag mig över köksbordet och fånlog av lycka.

Jag KUNDE faktiskt sjunga

Jag vill bara meddela att jag inte alltid har sjungit falskt.

Redan som 6-åring ställde jag mig på bordet på min mosters bröllop i bygdegården i Åträsk och sjöng Du ska inte tro det bli sommar. Sen gav det ena det andra. När HSB i Luleå hade firmafest mimade jag till Carola, Anna Book och Kikki. Pappa skötte bandspelaren och höll i sladden till låtsasmikrofonen. I trean började jag ta sånglektioner på kommunala musikskolan. Sen följde några år i rampljuset. Varje skolavslutning solosjöng jag visor som Blåsippan ute i backarna stå, inte för att vi hade några blåsippor i Norrbotten. Jag fick sjunga i Luleås lokalradio också, programmet Sega råttan.

Säg den lycka som varar. Redan på examensdagen i sexan tappade jag bort mig i en kanon. I sjuan bildade jag och några klasskompisar ett tjejband, som det kallades på den tiden. Vi var verkligen usla men uppträda på luciavakan skulle vi. På första raden i aulan satt Patrik i 9F, som jag hade varit galet kär i sen jag såg honom på bussen in till stan för första gången. Det var nåt med hans slarviga rödlätta lockar och isblå ögon. Jag mötte hans blick, tog första tonen av The Rose och katastrofen var ett faktum.

Jag kunde inte längre sjunga. Jag hade börjat sjunga falskt. Jag kämpade på med ton efter ton, en efter en sprack de. Jag vet inte om det var scenskräcken eller målbrottet som satte in, men sen dess har jag inte sjungit bland folk. Om man räknar bort sköna stunder på fyllan, vill säga.

Ohoh-oh-oh-oh

image53

Tänkte bara påminna om skönaste bandet norr om Polcirkeln, ja söder om med:
Pajala Truck Co. Här är deras programförklaring:

Pajala Truck Co. består av tre bröder, två tjejer och en granne och gör smart och dansant pop/rock med influenser från 50- och 80-talen i 2000-talstappning.

De ser sig som en kil mellan Roy Orbison och Cindi Lauper, och älskar att tjata sig hesa om hjärta, hjärna och symmetri.

I Pajala har, i eviga vinternätter och under ständig midnattssol både Stalin och Laestadius varit hjältar och enligt samma logik var det bara en tidsfråga innan bandet skulle uppstå mellan Sions sånger och finska partycoverband.

Pajala Truck Co. är att älska så mycket att man vill göra någon illa. Eller dansa. Eller försvinna. Eller chansa. Pajala Truck Co. vill ibland se sig som grisen, ibland som bulten i dess huvud.


Då var vi små, nu är vi stora

image52
Det här är Stefan Sundström. Vi gick i samma klass när vi var små. En gång i högstadiet fick jag provsjunga för hans rockband. Jag sjöng så jävla falskt så det blev inget. Nu visar det sig att Stefan har producerat eller spelat in typ alla mina favoritband. Olle Nyman och Machinae Supremacy t ex. Det är inte utan att jag blir lite impad.

(bilden snodd från
BD Pop)

Lämna mig inte

Jag har aldrig förstått det där med drömanalysens symbolik. En orm kan betyda mer pengar, en bil kan betyda nya möjligheter, eller vad de nu säger för nåt långsökt. När jag mardrömmer är det aldrig drunkningar eller drive by shootings eller annat actionartat. Jag mardrömmer att min bästa vän lämnar mig. Hon säger att hon hatar mig och aldrig mer vill se mig. Jag mardrömmer att jag är otrogen, att jag blir bedragen, att mina vänners barn föraktar mig, att jag misslyckas kapitalt på jobbet och blir av med det, att jag inte klarar matten på gymnasiet och därför inte kan söka in på högskolan. Det är inte särskilt svårt att förstå vad de mardrömmarna handlar om. Rädsla att bli lämnad, rädsla att misslyckas, att inte kunna leva upp till förväntningar. Skitenkelt om det skitsvåra i livet.

Dressman

Det roligaste med Blogdizz! är att Fredrik R Krohnman kallar tjejlänkarna för Bloggbönorna och killänkarna för Dressman. Ja, fan, det har jag alltid tyckt.

Tror minsann själen börjar blomma

Nu går jag ut i vårvädret. Tar en latte på skakig uteserveringsstol, kisar mot solen, ler mot allt som rör sig. Kommer inte hem förrän solnedgången. Ring om det är nåt roligt, så ska jag svara med min allra ljuvaste stämma. Puss!

Bring it on!

Sture Bergman har rätt. Heteronormen och homofobin lever och frodas, inte bara bland konservativa kyrkliga ledare och Göran Hägglunds kristdemokrater. När inskränktheten är så naken och omedveten som i den här ledaren avslöjar den sig, blir lättare att  problematisera och kritisera. Jag tar hellre en öppen debatten i den fria pressen än anonyma påhopp i mejl, vardag för en ledarskribent som jag. Endast lagen om hets mot folkgrupp begränsar tryckfriheten. Så länge det inte rör sig om hets, hat och hot är jag gärna med och diskuterar. Bring it on!

(Samma dag som Bosse Östman på Norrbottens-Kuriren tyckte att homovigslar måste stoppas tyckte Aftonbladets ledarsida så här)

Lördagssur

Jag var nyss på kiosken/postkontoret här bredvid. Mannen i kassan, han som alltid brukar vara så trevlig när jag ska posta mina brev, snäste och svor och sa inte ens hej då. Jag började genast fundera på om det var något med mig. Kanske gillar han inte min frisyr? Sen kände jag att det luktade popcorn från skrubben innanför kassan och tänkte: Det kanske bara är - livet.

Lördagsintegritet

image50

Lyssna på Margot Wallström i
Ekots lördagsintervju. Det är sällan man hör ett politiskt djur vara så medvetet om gränserna mellan jaget och politiken. Det gör henne så tydlig och sann.

Så sätter hemlängtan in

image51
Kära
BD Pop har fått en ny fin hemsida.

Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla

Skärp dig Fredrik, skriver jag i dag.

Kom snart hit igen

image49
Min kusin Jon i morgonljus. Jag blir alltid så glad när han kommer förbi.

Jag gillar mina tjejer

Rödvin, pizza och sköna tjejer, snygga Maryam och Johanna bland andra. Behöver man nåt mer?

Kvällens tre konklusioner:

1) Världens bästa svar på tal till översittarsnubbe måste vara: Du har ett hjärta av plast och jag har den största utstrålningen i min generation.

2) Definition av kvinnlighet på 2000-talet: Ha världens största handväska hängandes i armbågen och hitta inget i den så du stoppar alla köer.

3) En Birkakryssning med spa och konstgjord sol och hela skiten skulle inte sitta helt fel.

Dagens roligaste

image48

Vad ska man tänka på om man aldrig har haft nån könssjukdom och står i valet och kvalet att använda kondom?

Hålla nollan!

Matti Alkberg har gjort det, igen

Detta är däremot en så sjukt bra text om Luleå, mänskorna och livet att jag dör.

(Tack John för tipset)

Stackars människa, så omedveten och inskränkt

Okej, allt som kommer från Luleå är inte bra (!)
Läste just denna
ledare i Norrbottens-Kuriren och förstummades av häpnad.

(Tack Andreas för tipset)

Vackrast på länge

image47

Whishes

I wish I was a sailor and all the stars
they were
Thoughts of life and love forever
I wish I could se clearly
like summers rain is very
Soothing for your soul truth being told
I wish I wasn't broken and I wish the sky was
open and all
The angels blue were singing
Ahhh
I wish that I could sing along

I wish I was a river and I wish that I could
give her all that life is worth living for
I wish I was the sky and the raindrops that
I'd cry and I wish I was that pure I wish I was
like
Ahhh

I wish I was the sound and the song


Från skivan Behind the Clouds. Lyssna på Olle Nyman
här

Mental paus

Jag köpte en latte från killen på mitt Seven Eleven och berättade att jag har en helt ledig fredag framför mig.

Vet du vad du ska göra? Du ska se alla teveserier som går på förmiddan, Våra bästa år och Glamour och alla dom där
, sa han och slängde med dreadsen.

Jag kände mig lätt som en fjäril.

Skitfilm

image46

Vad ni än gör, se
den inte. Och toppa den inte med en halvtimme Skitsnackar-Persson. Då blir ni bara på dåligt humör och känner att ni genast måste gå och lägga er.

BMK. En förening jag gärna blir medlem i.

image45
Sommarminne: Prideparaden, Stockholm, 2006

Bättre kan ni!

Ledare om äktenskapsutredningen.

Testrapport

Hehe! Kära Helle blev en blandning av Moder Theresa och Schindlers List i testet. Nja, jag vet inte, roligare än så är hon nog. Någon på redaktionen brukar kalla oss Storvulgot och Lillvulgot.

Kärlek?

Jag åt middag med mamma. Jag gav henne ett paraply från Marimekko i Helsingfors. Jag tänkte jag ville skydda henne från regnet.

Fin affisch utanför min port

image45
Ner med affischförbudet i Stockholm. Om ni får era HM-brudar för miljoner vill jag ha min
Nicolai Dunger.

Sådärja

image44

Jag vet att jag har sagt det förut, men i eftermiddag har jag verkligen gjort de sista ändringarna i korret till boken. Nu är jag lätt om hjärtat. Vilket jag inte kommer att vara natten före recensionerna.

Bortom normen 2.0 släpps i april på
Normal förlag

Nåt jag skrev på läktaren, socialdemokraternas tillväxtkongress i mars 2004

Kongress utan Anna

Anna ler mot oss
från talarstolen
huvudet lyftat i stolthet
leendet stort och engagerat
Men hennes röst
Smarta och varma politiska analys
får vi inte längre höra
Nu sitter hon istället
på talarnas kavajslag
Nära hjärtat på Jens Stoltenberg

Jag tyckte en gång
jag såg Anna
men det var bara min egen skugga
som råkade likna hennes
Hår i samma längd
väskan slängd över axeln
Så har hon, brett leende,
etsat sig fast i våra minnen

I en monter i Folkets Hus
säljer minnesfonden boken Till Anna
Där skriver Elin:
"hej anna, det är elin här. det var hemskt
att du dog, verkligen. hoppas du mår bra."

Vi har tragglat oss igenom tillväxtprogrammet nu
förlorat oss i stora frågor
och i små formuleringar
En del yrkanden har varit rent
vansinniga,
du vet hur det är
Har du hört oss?
Kan du se oss ifrån himlen?

När kongressen avslutas
sjunger Wanja Lundby-Wedin och Ingela Thalén
Sång till friheten
"Sjung med den röst du har,
inte med den röst du önskar att du hade",
säger en klok man jag känner

Anna, du vågade göra det
och din röst bar ut över världen
Vi är många som önskar
att vi kunde sjunga som du
Att du fortfarande sjöng

Du saknas oss


(Tack
Eric för att du letade fram texten ur AiP:s arkiv)

Rapport från Idyllen

Nystartade queerfeministiska föreningen Idyll har en rolig blogg. Carin berättar där om reaktionen hennes syster fick när hon avslöjade att hon röstade på Fi:

"JAHA, SÅ DU ÄR ETT SÅNT DÄRT LESBISKT FYLLO?"

Carin kommenterar:

Som att ett lesbiskt fyllo skulle vara något dåligt!
Det är ju mer som att:
- Ett lesbiskt fyllo, någon?
- Ja, tack!

Uppe ur jordkulan

Hehe! Det gör inget att jag blev Bill Clinton i dumma testet för Johanna Graf blev Saddam Hussein.

Kära Anna

image42

Det starkaste med dokumentären om Persson är att se bilderna på Anna Lindh, så oerhört levande. Jag kan fortfarande inte förstå.

För allt du varit och inte fick bli

skriver Daniel i boken Till Anna med svenska folkets hälsningar.

Anna Lindhs minnesfond

Övervintrat

Angående Måns Zelmerlöws schlagerhit Cara Mia vill jag bara säga:
Är det inte bra länge sen Enrique Iglesias ansågs sexig?

Katastrofen fortsätter


What Classic Movie Are You?
personality tests by similarminds.com

Nä, alltså jag går inte med på det här.
Den här testmaskinen ska förbjudas.

åh NEJ!


What Famous Leader Are You?
personality tests by similarminds.com

Hur jag än gör i detta test blir jag Bill Clinton.
Det är MYCKET pinsamt.

(Tack för tipset Maryam)

Du pruttade!

Var nere på affärn nyss. Mötte en mamma med sin lilla dotter, inbegipna i samtal.
"Mamma, pruttade du?" sa flickan precis när jag gick förbi.
Jag vill också ha en unge som frågar mig det.

Åh så smarta

Uppeldad av att Mona Sahlin mosade Fredrik Reinfeldt i Aktuellt ikväll skulle jag vilja presentera fyra smarta sossebrudar med roliga bloggar:

image38
Maryam Yazdanfar

image41
Nathalie Sundesten Landin

image39
Johanna Graf

image40
Nina Unesi

Anna Gavalda i mitt hjärta

image37

Tänk om man kunde skriva romaner och novellsamlingar med titlar som de här:

Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans
Tillsammans är man mindre ensam
Jag älskade honom

Franska
Anna Gavalda är bäst av alla. Och så vacker sen.

Sist, som vanligt

image36

En googlesökning visar att jag är typ sist i världen, men jag har ikväll upptäckt en sjukt bra blogg:
Erik Stattin.

Something new, please!

Ge mig förslag på bra musik att lyssna på, snälla! Allt i min stereo och iPod känns bara utnött, man kan få livskris för mindre.

Klamp klamp klamp klamp

image19

Jag skriver ofta om Ullis här. Nu ska jag berätta hur jag vet att vi är bästisar:

Jag satt på toa på Kvarnen i fredags. Trots att det var stökigt och sorligt och allt det där som hör till en utekväll hörde jag Ullis steg redan när hon var på väg nerför trappen till källaren.

Bilar och brudar

Pappa fortsätter filosofera i Puss:

Det handlade om att kunna skjutsa tjejerna. Allt i ens tankeverksamhet kretsade kring tjejer just då och eftersom jag var blyg och aldrig vågade bjuda upp när det var dans eller ens knappt prata med tjejerna så skulle bilen bli den där kicken för självförtroendet. Det som gjorde att tjejerna såg mig och att jag vågade lite mer.

Det gick åt skogen

Finska valet gick åt skogen, skriver jag här. För alla som undrar befinner jag mig inte i Helsingfors, jag är hemma i Stockholm där det också är regnigt och blåsigt och vi har högerregering. Att krönikan (som var menad att publiceras som en ledare) är daterad Helsingfors i papperstidningen är nog redigerarens misstag. Om nu någon bryr sig.

Min fina pappa

Norrbottens-Kurirens nöjesbilaga Puss frågar min pappa hur han kände sig när han var 15 år. Pappa svarar:

Mina mål när jag var 15 år var att bli byggnadsarbetare så att jag hade råd att ha en snygg bil och att jag skulle bli gift. Jag var helt övertygad om att ingen tjej skulle vilja ha mig eftersom jag bara var en enkel lantisgrabb. Inte för allt kunde jag tro att någon skulle kunna tycka om mig så att de kunde tänka sig att gifta sig med mig.

Jag kan ju vara extra blödig för att jag är lite bakis, men här sitter jag på redaktionen och snyftar.

Mona åh Mona

Socialdemokraterna har fått sin första kvinnliga partiledare. Ikväll blir det finaste klänningen och finaste champagnen. Jag ska skåla med några av de smartaste tjejerna jag känner.

Dolly Åh Dolly

image35
Titiyo och Magnus

Dollytribut på Debaser Medis i går! Robyn, Nina Persson, Titiyo, Cecilia Nordlund, Dolly Dolly Dolly!

Cecilia Nordlund gjorde en version av Working 9 to 5 som skulle göra vem som helst smällkåt. En sprudlande lycklig Magnus (kan nån tala om för mig vad denna underbara existens heter i efternamn, vem han är?) öste kärlek över "Dolly som tar oss alla till nästa nivå, en nivå där vi alla förstår att kärlek verkligen är fint."

Bli inte sura nu men jag tror att den här konserten var bättre än Dollys egen i Globen tidigare på kvällen.

Baby, är det här vår låt?

En sak är säker. Jag har aldrig kunnat leka "Det här är vår låt" med mina romanser. Kolla bara listan nedan:

En kulturarbetarkille av den mer komplicerade sorten associerar jag ofelbart med Kate Ryans discoschlagerdänga Je t'adore. Ett bajenfans som älskar hårdrock tänker jag genast på när jag hör Carolas Evighet. En vacker pojke som jag hade spanat på i hundra år äger sången Gråt inte, kämpa Mari från nyuppsättningen av Jösses Flickor. Vill ni att jag ska fortsätta? En buse som det gick käpprätt åt skogen med men som passar utmärkt som polare fick When you were young med The Killers. Den är suverän, den var han inte värd! Någon som krossade mitt hjärta alldeles förfärligt hör samman med Robyns kaxiga Handle me - när ett mer passande val hade varit 50 ways to leave your lover med Paul Simon.

Om nån undrar hur jag kom på att skriva om det här tog jag ett varv i min iPod på tunnelbanan i morse.

Fri abort nu

Min mamma gör mig stolt.

Veckans rapport från Mió

image34
Mió Evanne hälsar: Just another day in my faboulous life.

Fredag morgon

Textrad som fastnat i mitt huvud:

Där försvann din oskuld
bye bye, oh ja
bye bye ha det bra

Återkommer när jag kommit på vilken lulebo som toastar.

Peter Swedenmark, han är cool han

Det här är en publicist jag gillar. På en skrivarkurs på Brunnsviks folkhögskola när jag var typ 17 år och en lustig blandning mellan osäker/tvärsäker gav han mig all uppmuntran och konstruktiv kritik jag behövde. Fast han förmodligen tyckte att jag kunde stoppa upp mina åsikter nånstans.

(Tack Helle för tipset)

Men är det inte... Hajen?

Ullis kom hit nyss och skulle pigga upp mig. Hon sa:

"Ikväll kan du se Efterlyst. Och se om det är nån som du känner."

Ullis i mitt hjärta.

Nåt jag skrev om offentlighet en gång

image33

2007-02-08

Alla har redan sagt det men jag säger det igen: Vilken rollprestation Helen Mirren gör i The Queen! Hon kommer sopa röda mattan på Oscarsgalan. Ja, på alla galor över huvud taget.

Bäst är Helen Mirren när hon inte säger nåt, eller rättare sagt, hon behöver inte säga nåt. Den där krumma och ändå stolta, benhårda hållningen. De där bastanta vaderna som liksom vaggar fram mot undergången, eller i alla fall mot nederlaget. Det där sättet att knipa ihop läpparna och sluta ögonen när slaget är förlorat. När drottningen på Blairs inrådan åker till Buckingham Palace och erkänner förödmjukelsen. Monarkins drottning mot folkets prinsessa, självklart avgår prinsessan med segern. Till slut.

För mig handlar The Queen om hur offentligheten skaver mot människor. Antingen ger de alldeles för mycket, som Diana: paparazzis blev hennes död. Eller så ger de alldeles för lite, som drottningen: "Duty first. Self second. I was raised that way".

Gemensamt för båda är att de inte har något val. Offentliga personer tvingas att använda en av två strategier. Antingen fläka ut sig eller gömma sig. Mellantinget går inte, det slutar alltid med det ena eller det andra, för att medieklimatet så himla gärna slukar en hel. Valet står bara mellan allt eller inget, för att man på något sätt ska kunna behålla kontrollen över den offentliga bilden av sig själv.

Oavsett vilken lösning man väljer, präglar den ens privatliv. Den som väljer att berätta allt upplever till slut saker för att de ska berättas. Om inte offentligheten vet om vad som har hänt, har det inte hänt. Scenen blir ens värld, livet blir den pjäs som spelas på scenen. Den som väljer att inget berätta känner till slut att inget får hända, för då kan det ju komma ut, rykten kan börja gå. Det gäller inte bara att hemlighålla sin svaghet och sorg. Det gäller att inte vara svag och sorgsen över huvud taget. För det vet man ju, utan eld ingen rök.

Jag vet inte vem jag hade varit om jag inte hade haft en offentlig roll. Jag vet bara att jag hade varit någon annan. Jag är inte särskilt känd, men det lilla kändisskap jag ändå har formar mig. Och det värsta är: jag vet inte om jag klarar mig utan offentigheten längre. Jag är så van vid andras blickar på mig att jag ibland tror att jag skulle upplösas, inte längre finnas till, om folk slutade titta.

The Reaper

Ikväll hörde jag för första gången någon annan än Lulebandet Machinae Supremacy använda The Reaper, det amerikanska namnet på Liemannen. Det var så klart Josh i Vita Huset i anslutning till en antiabortdemonstration. Mitt livs cirkel sluts.

Mer om min relation till Liemannen
här.

slit och släp, aldrig är det nåt annat

Sex tecken på att jag är lite för stressad just nu:

Mitt hem är skitigt men inte en pinal ligger framme. Jag kompenserar att jag inte hinner städa med att plocka, plocka. plocka.

Min soppåse är fylld med lattemuggar och andra förpackningar från Seven Eleven. Jag som inte ens gillar deras pasta med skinka och ädelost äter den hela tiden.

Jag svarar sällan i telefon, inte ens i den privata som bara några få har numret till. Men sluta inte ringa, snälla, jag tycker fortfarande om er jättemycket.

Jag är helt absorberad av en roman som jag ändå inte har rört på 14 dagar.

Jag har en låt på repeat i min iPod som jag inte gillar längre.

Jag drömmer om en vecka i Playa Ingles.

Park Hotell

image32

Åh åh åh så bra de är. Alla som inte har lyssnat gör det
NU.

Tack Gustav, nu förstår jag!

Gurkbasurken har lyckats. Förklara sin passion för fotboll så att jag äntligen förstår:

Att gå i väntans tider på en ny fotbollssäsong kan normalt nästan jämföras med att vara nyförälskad i en tjej man inte riktigt vet om man kan få. Man slits mellan hopp och förtvivlan, ligger vaken på nätterna, pratar oavbrutet om tjejen/Bajen med alla sina vänner vare sig de är intresserade eller ej, dagdrömmer om vackra scenarion (ligg/guld) och mardrömmer om katastrofer (diss/bottenplacering)....

Anne Hathaway, I wish

image31
Anne Hathaway som journalisten Andrea Sachs i Djävulen
bär Prada


Ett jobbmöte som börjar så här:

"Du ser ut som en filmstjärna. Som en journalist i en film"

Hur avslutar man det?

Det var väl fan

Jag hoppades att jag skulle bli Toby. Eller Josh. CJ har jag inte en chans på, inte Donna heller. Men:The idealistic speechwriter is well-liked by just about everyone. He's known for his excellent writing, sense of humor, and tendency to be clutzy. Although being younger than the rest of the staff, he's often treated as so, much to his dismay.

Han är ju klok och fin och bra och smart och söt och allt, den gode Sam. Men jag hade liksom velat ha mer karaktär.

(Tack för tipset Eric Sundström)

The story of my life

Magen full av ambassadmat, huvudet fullt av klasskamp. Det är en kluven Åsa som nu ska gå till sängs.

Se upp i backen

Alla som tänker vara i Luleå sista helgen i mars måste se upp. Då kommer Ola Sångberg med kompani till stan. De ska traditionsenligt hälsa på sin förlorade söderkis Bobo på Mat & Prat. Första gången jag träffade detta killgäng var våren 2005, på en fest som aldrig ville ta slut. Vi strandade på Cleo när Ola hoppade upp på en högtalare och sjöng Linda Bengtzings "Alla flickor". Jag tror fortfarande att jag är bakis.

image29
Bobo

image30
Ola

Vad roligt med lite liberalbråk...

...skriver jag i Aftonbladet i dag.

Saving social security

image28

Säsong 5, episod 12. Ett avsnitt av Vita Huset som sliter i magen innan det äntligen är över. Jag är nu officiellt kär i Mr Toby Ziegler.

Jonas Gardell är underbar

Ta bort turbanen och det långa skägget från bin Ladin och vem får vi? Just det - Mona Sahlin!

From NY with love

image27

Någon påminde mig om min besinningslösa kärlek till New York.

-----

Manhattan den 3 mars 2004

Hej där hemma

Idag är det "super tuesday" i USA. I korsningen utanför mitt hotell står en man i John Kerry-keps och delar ut John Kerry-broschyrer. På TV-nyheterna diskuteras "gay marriage". Konservativa snubbar talar om "värden vi måste föra vidare till våra barn". Det är inte människovärdet de talar om.

Jag kom till New York i lördags. Skulle gå från Empire State till Time Square (sjukt häftigt ställe!) men gick åt fel håll på Broadway och stod plötsligt vid Ground Zero (eller plötsligt och plötsligt, vi hade gått ett bra tag). Det var en överväldigande upplevelse. 11 september kändes som igår - känslan av omedelbar fara och sorg kom tillbaka.

I söndags stod jag och väntade på mitt sällskap på Fifth Avenue. Världen drabbade mig. Har nog aldrig känt mig så liten i ett så stort sammanhang. New York är ju inte i första hand USA, utan hela världen samlad på ett och samma ställe. Det är så coolt. Det är, som jag skrev tidigare, överväldigande.

FN-huset innebär dålig hy (man konfererar i salar under jord med typ ingen luftkonditionering). Men också här är världen samlad. Afrikanska kvinnor med underbara håruppsättningar och färgstarka, strålande klänningar kommer in i salen och en stackars blond svenska i svart kavaj bleknar tills knappt konturerna syns. Folk pratar, pratar, pratar men de lyssnar på varandra också.

Ikväll har jag ledigt. Tänkte sätta mig i nån bar och ta en Cosmopolitan (mest för Carrie Bradshaws skull). Eller shop 'til I drop. Eller, om jag känner för att vara lite seriös, gå på museum. Vid närmare eftertanke blir det nog drinken - jag är oförbätterlig plus att jag har sjukt ont i benhinnorna efter alla promenader.

From New York with love,
Åsa
(som ni märker har jag absolut ingen distans till det här stället)

Den ultimata guiden till Luleå

Jag planerar att sätta samman den ultimata guiden till Luleå, för publicering här på bloggen. Vad måste man uppleva om man aldrig har varit där? Har du tips, mejla mig, så publicerar jag det jag behagar. Om någon har en bild på stjärnhimlen på nattklubben Cleo (även kallad Klamydiagrottan) som jag kan få publicera så kan ni väl snälla skicka den också.

Några av mina texter om Luleå:

Världens längsta storstadsweekend
(2007-03-02)

Nu sticker jag till Luleå och dansar (2007-02-16)

Gud, gör den här dagen mindre elak (2006-11-24)

En dammig akademi, ska det vara nåt att sträva efter?
(2005-06-19)

Det var längesen Härstedt var 18 år
(2005-03-27)

För mig har Storgatan i Luleå aldrig varit särskilt farlig (2005-02-13)

Har du tentakler eller slöja på huvudet, sak samma (2004-09-12)

Det känns som att stå i en flodvåg
(2001-06-26)

Överstämman, den är min

image26

Kära
Helle och Gunno gav mig en kulturdag i 30-årspresent. Idag var det dags. Stackars Gunno var sjuk i influensa så han kunde inte följa med. Det var vår i luften och jag hade på mig min nya hallonröda trenchcoat, förutsättningarna var alltså perfekta. Så när som på att Gunno var frånvarande, då.

Vi började med brunch på Berns. Sen tog Helle med mig på Allsång på Vasan med Jonas Gardell och Thomas Alfredsson. Jag nästan dog av lycka. I sånghäftet stod det: "Kom ihåg: man kan inte sjunga falskt, man kan bara sjunga alternativt". Det är som musikern Svante Lindqvist i Luleå säger: "Sjung med den röst du har, inte med den röst du önskar att du hade."

Jag sjöng överstämman, som Mark Levengood brukar säga när han sjunger riktigt jävla falskt.

Fråga: Varför kan alla låten Sofia dansar gogo? Var kommer den ifrån? Det är ett hörn av den svenska folksjälen som jag hittills har varit förskonad från.

Allsång på Vasan blir det även den 25 mars och 22 april. Men nåt "publikens val" lär det inte bli då. "Ni är en jävla skitpublik, vet ni om det?" sa Jonas Gardell när vi krävde att få sjunga hans egen vackra Aldrig ska jag sluta älska dig.

Grannsämja 2

Läs om bajslappen hos Johanna Graf.

Aron, satt du med?

Ola vann. Det gör mig varm om hjärtat. Om möjligt ännu varmare om hjärtat gör mig att juryn i Luleå gav The Ark 12 poäng. Jag kan fortfarande lita på min hemstad. Aron, satt du med?

Jag tog en snabb promenad idag. Katarinavägen-Slussen-Skeppsbron-Skeppsholmen-hem igen. Man hinner lyssna på MABD:s "Ditt hjärta är en stjärna" ungefär en och en halv gång under den rutten. Skönt för ryggen. Jag försökte gå som mamma brukar säga: "Tänk att du har en medalj på bröstet!"

Enda smolken i glädjebägaren var att jag kände mig som
Ebba von Sydow på powerwalk. Jag vill berätta för alla som undrar att det är skillnad. Hon har en rosa iPod. Jag har en vit.

Fina fina Ola Salo

image25

Ikväll vinner The Ark melodifestivalen. Jag kommer att sitta andlös framför teven. Ola Salo är så god och så vacker - dessutom kryddad med en stor portion självdistans.

För mig är Ola Salo inte bara stor som artist. Året var 2000, jag höll just på att för mig själv formulera en feminism som även ser orättvisor och förtryck på grund av etnicitet, sexualitet och funktionshinder. Som gör upp med den benhårda norm som hindrar många människor att vara sig själva. Det kallas intersektionalitet på universitetssvenska. Det visste jag inte då, om begreppet ens var uppfunnet än.

Det var mitt i sommaren, solen stod högt över Saltsjön vid Slussen och jag hörde The Arks It Takes A Fool To Remain Sane för första gången. Den blev mitt soundtrack.

Every morning I would see her
getting of the bus
the picture never drops
it's like a multicoloured snapshot
stuck in my brain
it kept me sane for a couple of years
as it drenched my fears
of becoming like the others
who become unhappy mothers
and fathers of unhappy kids
And why is that?
Cause they've forgotten how to play
maybe they're afraid to feel ashamed
to seem strange
to seem insane
to gain weight
to seem gay
- I tell you this:

That it takes a fool to remain sane
In this world all covered up in shame

Det är jag som är jag

Förlagsredaktör på fest i torsdags:

"Är det DU som är DU? Inte trodde jag att du var så UNG och SNYGG!"

Jag vet fortfarande inte om det var en komplimang eller om jag blev dissad.

Hör Erik sjunga

image24
Erik Zettervall

Imorrn har filmen Midlothia premiär på en filmfestival utanför Chicago. Se trailer
här. Jokkmokkskillen Erik Zettervall har med en sjukt bra låt på soundtracket. Lyssna på Waters By The Shore här.

14 år igen

Tröttheten efter de senaste veckornas jobbchock har sökt sig inåt i kroppen. Jag är liksom stum i märgen. Mascaran fastnar inte på ögonfransarna, kläderna sitter inte uppe. Det känns som när jag var 14, hade lyssnat på spökhistorier och tjuvrökt hela natten utan att sova en blund. Hyn liksom förvandlades till vax av trötthet.

Jag borde verkligen boka värsta massagen eller ta värsta promenaden eller på annat sätt stärka mig. Men det enda jag orkar är att gå till Sevvan och köpa en latte, sen somna framför Vita Huset. I det här läget kan inte ens hoppet om att Josh och Donna ska hångla hålla mig vaken.

Pajala Truck Co!

image23
Paloma Perez, PTC

För dig som befinner dig i Luleå imorrn, lördag. Missa inte Pajala Truck Co som spelar på
Kulturens Hus kl 21. De är kanske det bästa jag hört sen jag konfirmerades. Och jag som inte ens är konfirmerad. Jag har skrivit om PTC här. Deras låtar kan du höra här.

När luffarna slipper att vandra

Vi har alla någon som skär i hjärtat på oss. Någon som har klivit rakt in och vägrar gå ut igen. Någon som vi trodde på, som vi fortfarande tror på, trots att loppet är kört för länge sen. Hjärnan vet, men hjärtat vägrar. För hoppet är det sista som lämnar och även ett hjärta som har brustit kan slå. Han eller hon blir vår ömma punkt, den som raserar kvällen utan att finnas där.

Jag råkade trycka på en sån öm punkt ikväll. Nämnde ett namn, förstod snart att namnet var en kärlek. Jag ville ropa: "Jag vet hur det känns!" men det är ju inte sant. Det känns olika för oss alla, hur lika vi än är. Vi är alla övertygade om att ingen, INGEN, kan ha känt på samma sätt förut.

När luffarna slipper att vandra, JP Nyströms
(Text och musik: Svante Lindqvist augusti 1999)
(Det sägs om tornsvalor att de inte kan lyfta utan hjälp om de landar på marken)

När allting är hopplöst och allting känns fel
När längtan drar ut dig i natten
Allt har du satsat och allt satt på spel
Du sjunker i mörkaste vatten

Ingen som ser dig och ingen som bryr sig
Ingen som minns alla gånger
Som du sagt det rätta och gjort någon gott
Ingen som minns dina sånger

Men de vildaste vatten blir alltid till sel
Och tid läker djupaste såret
Pusslet blir färdigt med sin sista del
Och vargarna vänder i spåret

För den vilsnaste vandrare finns där en famn
Och svalorna hittar varandra
Båtarna kommer till slut till sin hamn
Och luffarna slipper att vandra

Det finns nån därute som vet var du bor
Som lägger sin hand på din panna
Den som du längtar är den som du tror
Som väntat och sen kommer stanna

Men kärlek behöver all kraft den kan få
Som svalan som landat på backen
Vill man igenom en låg port få gå
Så måste man böja på nacken

Som sångerna strävar mot sin sista ton
Så söker sig vi mot varandra
Och svalorna somnar i sina bon
Och luffarna slipper att vandra

Grannsämja

image22

Jag vill bara meddela att det inte är tjejen på
bloggen som har skrivit lappen i trappuppgången.

8 mars

Ta inte våra kroppar, skriver jag i Aftonbladet.

ZZzZzzzZ

Fyra dagar, Hörde ni? Fyra dagar ledigt! Det kan behövas, för jag har jobbat non stop sen förra söndan och gjort två resor under tiden, Spännande, men på helspänn. Nu är jag slut som artist. Följder av det:

Jag drömmer mina två återkommande stressdrömmar. Den ena är att jag inte klarar matten i gymnasiet så att jag inte kan söka till högskolan. Den andra är att min bästa vän aldrig mer vill ha med mig att göra. Känslan sitter kvar långt efter jag har vaknat, jag ringer och tvingar henne att säga att hon älskar mig. Hon gör det snällt, för hon har varit med förr.

På tunnelbanan hem från jobbet fastnade min blick på en mycket söt kille. Det var ju kul, problemet var bara att blicken blev kvar där. Jag föll i koma, såg utan att se. Han trodde att jag flirtade med honom. Inte blev det bättre av att vi skulle av på samma station och upp till samma busshållplats. Jag gick tätt, tätt bakom honom utan att märka det.

Till slut vände han sig om och log. Ett leende jag var för trött för att besvara.

Ja, ni hör. Slut som artist. Sov gott.

Okej älsklingar

image21
Jag struntar i alla hjärtans dag, kommersiell skit. Att glömma min födelsedag är också helt okej. Men imorrn är det internationella kvinnodagen. Då vill jag ha blommor!

Point of no return

194176-6

Det är en alldeles särskild känsla att hålla korret på sin bok i handen. Bokstäverna satta, typsnittet klart, sidorna numerade. Det är som om orden väger tyngre, det är svart på vitt och the point of no return. Hisnande härligt förskräckligt.

Bortom Normen 2.0 släpps på Normal Förlag den 11 april

Blodstörtning

image20

Uppiggande tips så här på tisdagskvällen:
Bloggdizz. Fredrik R Krohnman tycker som jag fast tvärtom. Till på köpet är han rolig. Ibland.

Just nu, leker livet

Jag hade just ett förlösande utbrott över tangentbordet. Jag älskar när det händer. Jag går och drar på en text i flera dagar. Sen plötsligt bestämmer den sig för att komma ut. Innan har jag gruvat mig och stånkat och stönat: "Slit och släp, aldrig är det nåt annat". Sen när stunden är inne är det hur lätt som helst. Jag har liksom, omedvetet, tänkt så mycket på texten att fingrarna vandrar nästan helt av sig själv över tangenterna. Det är inte särskilt ofta det händer, men när det händer är jag övertygad om att en större gåva kan en människa inte få. Jag måste försöka komma ihåg den här känslan de dagar när texterna konstrar och trilskar, inte är självklara alls utan bara jävlas.

Mió-följetongen fortsätter

Läs Norrbottens-Kurirens reportage om favvosalongen Sax & Maskin i Luleå.

Mió vill göra läsaren uppmärksam på följande:
1. Jag har aldrig stavat mitt namn Mahtias förut.
2. Ordet "dubbelfralla" känns porrfilmsaktig, och helt malplacerad.
3. Det står skrivet att det enda vi sa var att det absolut inte skulle vara rock´n´roll. Vi sa att det enda vi visste var att det inte skulle bli en 70-tals salong igen.
4. Jag är inte 41 år!

På det fjärde ska det ske

Jag planerar att sluta röka. Inom kort. Jag vill bara meddela att det här inte kommer att förvandlas till en sluta röka-blogg då. Jag planerar att snusa istället, och behålla lugnet.

Fina fina Matti Alkberg

Du är Jane. Jag är en av alla män. Vi är apor: ett gäng som mest gapar på varann och på saker, ingen levande kan vilja vara med oss. Men du Jane, kolla ovanför linningen: jag har pattar och komplex, mer i skallen än sport och sex. Jag vill följa med dig hem, bara trösta dig och sen gå hem helt själv till mig. Men vill du tvärtom så kan vi göra tvärtom, det är klart. Fast vi kan väl dela, gå halva vägen var. Jag vill dela. Hörru Jane, tillvaron är mest skit men vem har sagt att du måste klara den helt själv? Snälla dela den med mig, jag lovar att ta hand om dig. Kära Jane, vad du än vill är jag game. Vill du jobba är jag med, hämtar barnen klockan tre, kokar soppa på en spik, ena dagen andra lik.

Låten "Matti apornas son" från skivan "Ditt hjärta är en stjärna",
MABD.


Singelbruttan hemma igen

image19
Med Ullis en kväll på Carmen

Det sämsta med att vara singel är att inte ha nån som plockar ihop vrakdelarna när man ramlar ihop på hallmattan efter hårt jobb. Ingen som kramar och kokar the. Men vad gör det, jag har ju Ullis. Hon mötte mig redan vid Arlanda Express, skyfflade in mig i en taxi och typ bar mig till Texas Long Horn. Där underhöll hon mig med roliga historier från sin dejt i lördags. När de tittade på menyn sa snubben: "Du får välja VAD du vill". Då förstod Ullis att han tänkte bjuda.

Köpenhamn måndag. Kl 8 började Ungdomshuset rivas.

image16

image17

image18

"Vi älskar vårt hus"

image15

Läs om den
fredliga kampen för Ungdomshuset i Köpenhamn.

21:06 Köpenhamn

image14

Dödstrött, stelfrusen, slutjobbad efter 14 timmar på helspänn. Men texten är klar och jag kan gå ut nånstans och ta ett glas vin. Eller bara gå och lägga mig. Jag kom till Köpenhamn för att skriva om kravallerna och mötte något helt annat, mycket fredligare.

Tänk att jag
klagade över hotellrummet i Helsingfors. Det här rummet är hälften så litet, en tiondel så trevligt och internetuppkopplingen har strulat. Dessutom ligger hotellet i värsta skumma porrkvarteren. Bara liveshower och sexshoppar överallt. Det gick lite för snabbt när jag bokade på nätet i natt.

Fatta hur sjukt det är att skriva en text framför en hotellspegel. När man lyfter blicken från datorn och funderar tittar man på sig själv.

03.53 No Sleep

Klockan är 03.53 och jag borde verkligen sova. Ska upp kl 06.40 för att flyga iväg på jobb.

Men det går inte. Jag vaknade nyss. Klockan är nämligen vid den tiden en lördagsnatt i min unga bostadsrättsförening då folk börjar komma hem från krogen. De har varit på Kvarnen till stängning, gått förbi Folkets Kebab och är nu på väg upp i sina lägenheter med sina nattliga sällskap. De försöker vara tysta men jag hör när de viskar och snubblar i trappuppgången, sätter på sina vattenkokare för the och slår på sina stereor lågt, lågt. Det är lyhört här.

Jag är inte den sura grannen som klagar. Jag bara förundras.

Finland 2

Möt coola filosofen och aktivisten Thomas Wallgren som vill komma in i finska riksdagen.

Världens bästa hemmakväll?

Kompis Joakim var trött. Jag var folkskygg. Det blev hemmakväll istället för öl. Jag slutade sjåpa mig och tog med vinet. Det var himmelskt. Rostrött, mjukt och runt. Man behövde knappt dricka det, bara lukta. Vi såg Borat. Roligast är helt klart när han sjunger US and A:s nationalsång med kazakstansk text. Sen spelade Jocke "Be with You" med Mr Big på gitarren. Varför kan alla den? Jocke säger att ingen gillar den, jag säger att alla gör det men ingen vågar erkänna det. Sen somnade vi till Annie Hall.

Världens längsta storstadsweekend

Det kan vara 30-årskrisen (jag fyllde i december, stor fest). Eller skitvädret här i Stockholm (vinter utan snö, snålblåst rakt genom kroppen). Men jag tror inte det. Jag tror att jag längtar hem till Luleå för att det är bra. För att jag har Ann, Annica, Elisa och Cina där. Vännerna som aldrig kommer att lämna mig. För att jag längtar efter att äta middag med mina föräldrar de där söndagarna då helgens fester tagit musten ur en och arbetsveckan väntar. Jag längtar efter att bo på mer än 35 kvadrat. Det vore bra med ett arbetsrum för alla papper och lappar och ord. Det vore bra med gångavstånd till jobbet.

Ja, det vore bra med trygghet.

Jag trodde ärligt aldrig att jag skulle skriva det. Länge var det bra med uppväxtstaden på avstånd, 100 mil närmare bestämt. Länge var det bra med en annan hemstad än den jag var barn och fjortis i. Ni vet hur det är, man föses ihop i klasser bara för att man bor i samma radhuskvarter och är födda samma år. Sen blir man som de andra vill ha en. Jag var inte klassens cooling precis. Jag hade värsta starka viljan men jag blev hackkyckling. Deras vilja att frysa ut var starkare än min vilja att vara mig själv. Jag försökte passa in utan att lyckas. Jag var bara nästan som dom. Inget gör en mer ensam.

Det tog många år för mig att komma över det där. Länge skälvde det i magen på mig bara jag skulle visa mig på Storgatan i Luleå. Ser han mig? Känner han igen mig? Tycker han att jag duger nu? Kan jag på något sätt bevisa att jag är en annan nu för tiden, att livet har tagit mig långt bort från radhuslängans tyranni?

Jag vet inte när det gick över. Kanske när jag mötte en av killarna från klassen i en bar en hemvändarhelg, pratade med honom i en kvart och han råkade säga "Tack så mycket!" när jag skulle gå tillbaka till mina vänner. Eller var osäkerheten borta redan då? Har den sakta vuxit bort med åren, i samma takt som jag börjat välja mig själv och mina vänner utan att tänka på revansch?

194176-14
Bryggargatan, Luleå

Hur som helst, jag skälver inte längre vid tanken på Luleå. Jag längtar dit. Fly Me börjar flyga till Luleå och jag bokar fem hemresor på fem minuter när de säljer flygstolar för en krona stycket. Sedan går de i konkurs och jag måste boka om alla resorna till SAS och Fly Nordic för tusentals kronor. Väl på Kallax, eller redan när jag ser de snötunga trädtopparna från flygplansfönstret, andas jag ut. Jag behöver det här. Jag behöver Luleå för att förstå var jag kom ifrån och vem jag är, hur jag blev så här.

Missförstå mig inte. Jag har inte slutat tycka om Stockholm. Här finns en tidningsredaktion som jag rör mig hemtamt på. Här finns mitt fina bokförlag, som snart ska släppa min andra bok. Här finns Christian och Joakim och Ullis och Cecilia och Nisha och Torbjörn och... Här har jag blivit kär två gånger, hjärtekrossad lika många. Här har jag festat och jobbat och pluggat och brutit ihop och kommit igen. Här har jag varit ensam och tillsammans. Här har jag lärt mig att jag duger samtidigt som jag sprungit på bio, teater, spelningar och konstutställningar. Här finns fan i mej allt, det bittra och det sköna. Precis som livet är.

Ändå känns det som en utflykt. Lägenheten på Söder är mitt hotellrum medan jag gör världens längsta storstadsweekend (uppe i sju och ett halvt år nu). Jag vet att det är meningen att jag någon gång ska återvända dit där jag hör hemma.

Kan en människa automatiskt "höra hemma"? Jag har länge tvekat på det. "Människan har inte rötter, hon har fötter" som någon klok sa en gång. Jag har inget till övers för provinsialism och patriotism. I somras när det var VM i fotboll skrev jag en krönika om att jag inte alls förstår det där med landslagsuppdelning. Nationsgränser garanterar inte att människorna inom dem har saker gemensamt. Jag fick galet mycket skit.

Och ändå. Det där suget. Den där längtan. Det drar i mig norrut - och det är inte bara lugnet jag längtar efter. Det är inte "Gud vad skönt det vore att dra från Stockholm hem till Luleå. Ta det lugnt och träffa en man och gå på parmiddagar och skaffa barn och slå mig till ro i kärnfamiljens trygga famn."

Nej, det är inte kokooning jag längtar efter. Om jag någon gång återvänder till Luleå är det för att återupptäcka staden jag växte upp i. För att undersöka vilken person jag blir om jag kommer tillbaka. För att jag är nyfiken på hur Luleå funkar nu för tiden. Jag vill någon gång vara nära mina gamla lulevänner men också träffa nya. Kunna gå på konserter i kulturhuset och se pjäser på Norrbottensteatern. Höra alla bra rockband. Läsa NSD och Norrbottens-Kuriren varje morgon till frukost.

Jag tänker mig att det skulle vara spännande, men också tryggt. Jag lyssnar på Matti Alkberg när han sjunger "Lösa korsord i midnattssolen, tillfälligt fri från förpliktelser, vakna i hettan vid tolvsnåret. På affärn för juice och tuggummi, knappt ens klädd men ingen lägger sig i. Piper nån så inte är det för det, de bara piper och inget mer. De är som de är och de får vara det med."

image14
Mattias Alkberg BD

Jag tänker att det skulle kunna passa mig bra, det där. Att promenera i Norra hamnen - Luleälven stelnad i is eller färgad röd av midnattssol - på väg från Gültzauudden till Storgatan. Tänk att ta den promenaden en söndagskväll och veta att det är här jag lever. Jag ska inte ta ett plan till Stockholm om några timmar för att fortsätta leva.

Han är magnetisk!

Veckans heting är utan tvekan Korhan Abay i Helena Bergströms "Se upp för dårarna":

194176-12
Bild från
Moviezine

Finland 1

Valtempen i Finland är oroväckande låg, skriver jag i min första rapport från Helsingfors.

Vi som aldrig sa hora

194176-10

14 feb 2007 kl. 05.08 skrev Åsa Petersen:

> Ronnie
>
> Jag har inte sovit nåt i natt. Jag har läst ut din bok. Jag
> vet inte vad jag ska skriva, jag har inga ord, men jag
> måste ändå skriva. Jag är berörd och bedrövad. Du fångar så
> bra myten om mannen och horan och madonnan, hela den
> förbannade vanmakten och alla offren. Jag önskar att jag
> kunde gråta men mina ögon är stickigt torra. Genom att
> skriva om det som gör så ont gör du så mycket gott. Tack
> Gud för att du vägrar ironin. Och jag som inte ens tror på
> Gud.
>
> Åsa

Gästblogg från Luleå: Ewa Hedkvist Petersen

194176-11
Foto: European Parliament

När jag blev lulebo

Jag kommer ihåg den dag jag blev lulebo. Det var 1989 - tio år efter jag flyttat till Luleå! Det har att göra med att jag är från Piteå. En pitebo lämnar inte sitt ursprung hur som helst. Fram till 1989 sa jag alltid att jag skulle begravas i Piteå. Ja, inte i själva stan, jag är ju från Strömnäs. Så jag skulle kanske ligga i Öjebyn, tänkte jag då. Men en dag 1989 - faktiskt när jag med bil passerade kyrkogården i Luleå - tänkte jag att nu är jag lulebo. Jag vet inte om det var kyrkogården som ingav mig trygghet, eller vad det var. Men sedan den dagen säger jag att jag är lulebo - även till pitebor.

Ibland protesterar pitebor när jag säger att jag är lulebo. En del kan liksom inte acceptera att  jag konverterat. Men då brukar jag svara att Luleå är mina barns hembygd - och då nickar de. För hembygd, det vet en pitebo vad det är.

Man brukar säga att man möter pitebor var helst i världen man far. Det stämmer, men det är inte så konstigt. Piteborna berättar alltid var de kommer ifrån, så ingen kan undvika dem. Jag är likadan själv. Finns det bara en möjlighet så berättar jag att jag har mitt ursprung i Piteå. Och vips är det någon annan som har en länk till orten.

Piteå-Tidningen är en viktig del i pitebornas indentitetsbyggande. Den kallas därför Världsbladet. Alla nyheter vinklas kring orten. I veckan läste jag en artikel om ett plan med 100-talet passagerare som nödlandade på Kallax. I PT var rubriken "Pitebor i flygdrama när kabin rökfylldes". Det sägs att det fanns pitebor i Munchen 1972 när delar av OS-byn sprängdes. Rubriken i PT lär ha varit "Pitebor hörde smällen".

Som ni märker har jag en kluven känsla inför min barndomsstad. Jag trivs med engagemanget och självklarheten där, men ibland känns det kvalmigt. Lulebo är jag. Men det måste till mer än kyrkogården för att jag ska ha kvar min luleåkänsla.

Ewa Hedkvist Petersen

dagens ungdom!

I kollektivtrafiken händer det fina saker.

Först en svärm med dagisbarn i 4-årsåldern som skulle av trean när jag gick på. Självlysande gula västar, randiga mössor, förväntansfulla ögon och händerna instuckna i fröknarnas. Jag blev helt varm i magen och om hjärtat.

Sen ett killgäng på tunnelbanan (fjortisar). Den snyggaste av dem satt med benen i kors.
"Kan du sluta sitta så där! Det är så himla GAYIGT!" grimaserade hans kompis.
När snyggingen klev av knackade han på rutan och gav killen med bögskräck en slängkyss till adjö.

Dagens ungdom. Den är fin den.

MABD för själen

Vill du komma över det faktum att du försovit dig och hela dan har blivit stressigt förskjuten med minst två timmar?

Lyssna på blåsintrot till "Stockholm" med MABD. Jag behöver inte ens höra det. Jag blir lycklig bara av att det finns.